Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 18.06.2015. 12:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita koštičavog voća od truleži plodova

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 375
  • 12
  • 0

Vlažno i sparno vrijeme u fazi dozrijevanja breska i nektarina, pogoduje razvoju pepelnice i truleži plodova.Voćarima preporučujemo da redovito provode zaštitu, uz obavezno poštivanje karence odabranog preparata. Zaštitu nemojte provoditi na sortama koje se beru ili kod kojih neće moguće ispoštovati karencu, odnosno najkraće vremensko razdoblje koje mora proći od primjene sredstva do berbe plodova.

Za zaštitu od truleži plodova i pepelnice na breskvama možete koristiti pripravke Luna expirience, Indar 5 EW (karenca 3 dana) i Nativo 75 WG (karenca 7 dana), a pripravci Difcor, Signum DF, Switch, Chorus 50 WG (karenca 7 dana) i Teldor (karenca 3 dana), registrirani su samo za suzbijanje truleži plodova. Pripravci Nativo 75 WG, Signum DF, Switch i Chorus 50 WG mogu se primijeniti i na nektarinama. Za suzbijanje breskvinog savijača i breskvinog moljca, uzročnika crvljivosti plodova, mogu se koristiti insekticidi Runner SC, Affirm (karenca 7 dana) i Coragen 20 SC (karenca 14 dana).

U nasadima šljiva za preventivnu zaštitu od hrđe, upotrijebite Futuru 50 WP (karenca 21 dan).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom.

Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Koprivničko-križavačkoj županiji bit će organizirane prema rasporedu koji možete vidjeti ovdje.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Dozrijevanje Breskve Nektarine Pepelnica Trulež ploda Karenca Berba Breskvin savijač Moljac Šljive Hrđa Evidencija Koprivničko-križevačka županija Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo