Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.07.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita kasnih sorti jabuka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 79
  • 3
  • 0

Od posljednje preporučene zaštite nasada jabuka i krušaka proteklo je 14 dana, tijekom kojih smo od 15. do 25. srpnja, imali vrlo vruće i sparno vrijeme, dok posljednja tri dana bilježimo učestale oborine. Naime, na svim je mjernim lokalitetima najviša dnevna temperatura zraka, u danima od 15. do 25. srpnja, bila u rasponu od 31,9° do 37,3°C, primjerice na lokalitetu Orehovica, dok je u posljednjih 50-tak sati na većini lokaliteta palo, između 30,4 mm kiše na, primjerice, lokalitetu Novakovec, do 45,7 mm u Trnovčaku (vidi Tablicu 1.). Manje su količine oborina moguće i tijekom slijedećih dana, a noći će biti nešto svježije s vrijednostima koje će padati i do12°C..

Tablica 1. Količina oborina na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju tijekom mjeseca srpnja:

Lokalitet

Oborina 25./26. srpanj 2015.

Oborina 27. srpanj 2015.

Oborina ukupno srpanj 2015.*

Trnovčak

9,4 mm

36,3 mm

78,4 mm

Belica

19,2 mm

24,0 mm

64,8 mm

Novakovec

10,2 mm

20,2 mm

55,8 mm**

Orehovica

13,0 mm

19,2 mm

50,4 mm

Donji Pustakovec

22,0 mm

19,2 mm

45,8 mm

*oborine do 28. srpnja 2015 u 6.00 sati; **oborine + navodnjavanje kišenjem u nasadu jabuka

Temperature bi početkom kolovoza odnosno slijedećega vikenda, ponovno mogle biti veće od 30°C. Povremeni ljetni grmljavinski pljuskovi, vrućina i sparina još uvijek će u narednih 40-tak dana pogodovati, sekundarnom razvoju najvažnijih bolesti jabuka, naročito ako u nasadima postoje simptomi krastavosti (Venturia) i pepelnice (Podosphaera). Od početka mjeseca srpnja traje berba ljetnih sorti jabuka i krušaka, uglavnom u manjim voćnjacima uz okućnice i vikendice, te se iste više ne preporučuju kemijski tretirati.

Vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka, naročito kod kasnih sorti namijenjenim skladištenju u spremišta ili hladnjače, preporučujemo redovito pregledavati zdravstveno stanje voćaka, te u ljetnom razdoblju provoditi preventivne mjere zaštite s razmacima tretiranja prilagođenim zabilježenim oborinama, najvećem broju dopuštenih primjena za svako pojedino sredstvo tijekom jedne sezone i propisanim karencama sredstava za zaštitu bilja. Već smo u protekloj preporuci naglasili da u plantažnim nasadima jabuka, o karenci sredstava za zaštitu bilja, naročito treba voditi računa na sortama jabuka Sunrise, Jerseymac, Summarred, Gala i Elstar, čiji početak berbe očekujemo već krajem ovoga mjeseca i tijekom kolovoza. Završne zaštite na navedenim sortama treba obaviti puno ranije nego na onim jesenskim, čiji se urod planira čuvati u ULO-hladnjačama.

U ljetnim zaštitama birajte sredstva, koja na kasnim sortama jabuka kao što su Idared, Jonagold, Jonagored, Zlatni i Crveni delišes, Braeburn te Fuji, namijenjenim za skladištenje u hladnjačama, preventivno suzbijaju smeđu trulež (Monilinia) i gorku trulež plodova jabuke (Colletotrichum syn. Gleosporium).

Izbor pripravaka za ljetne i završne zaštite nasada jabuka i krušaka od uzročnika biljnih bolesti objavljen je u preporuci od 13. srpnja.

Prednost u narednoj zaštiti dajemo kombiniranim pripravcima kao što su Nativo DF u količini 0,3 kg/ha (K=14 dana) ili Luna Experience SC u količini 0,5 lit./ha (K=14 dana). Moguće im je dodati manju dozu neke djelatne tvari iz skupine ftalimida, npr. folpet u pripravku Folpan 80 WDG (K=21 dan). Od ove godine, dopuštenje za suzbijanje truleži plodova jabuka uzrokovane patogenim vrstama Neofabrea spp. koje su problem i u nekim nasadima sorte Zlatni delišes, uz moguće štete i na Jonagoldu, Crippsu i Pinku, ima pripravak Topsin 500 SC (K=14 dana).

Let leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella), uzročnika crvljivosti plodova jabuka i krušaka, ponovno je u kritičnom broju zabilježen od početka druge polovice srpnja, na praćenim lokalitetima u središnjem i zapadnom dijelu Međimurske županije. U istom je razdoblju zabilježen i značajan let breskvina savijača (Cydia molesta), koji također napada i plodova jabuke. Bilježimo i manju populaciju leptira savijača kožice plodova (Pandemis, Archips), a nakon 16. srpnja aktivni su i leptiri druge generacije kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis).

Druga generacija leptira moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella), nakon 14. srpnja je manja od kritičnog broja. Stoga je potrebna redovita zaštita plodova jabuka i krušaka u slijedećem razdoblju, protiv najvažnijih tehnoloških nametnika. Trenutno prednost dajemo pripravcima Runner SC u količini 0,4-0,5 lit./ha (3x, K = 14 dana), Coragen SC u količini 0,15-0,2 lit./ha (2x, K = 14 dana) ili Affirm WG u količini 2,5-3 kg/ha (2x, K=7 dana).

Sorte jabuka koje su osjetljive na napad crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), kao što su Gala, Elstar, Braeburn, Fuji i Zlatni delišes, još uvijek redovito kontrolirajte na populaciju ovog nametnika. Lokalno se pojavljuje i hrđasta grinja jabuke (Aculus schlechtendalii), a tijekom kolovoza je moguća pojava i običnog crvenog pauka ili koprivine grinje (Tetranychus urticae), pogotovo kod sorte Braeburn. Na sve te vrste grinja, dobro djelovanje, u uvjetima povišene vlažnosti zraka, pokazuje Envidor SC u količini 0,6 lit./ha (K=14 dana).

Zbog primjene insekticida u slijedećem razdoblju i njihove moguće opasnosti i otrovnosti na korisne organizme kao što su pčele medarice, tretiranja obavljajte u doba dana kada pčele ne lete, a i cvjetni podrast s bijelom djetelinom,prije primjene insekticida u voćnjacima, mora biti pokošen.

Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom na ovoj web adresi. Akcije sakupljanja prazne ambalaže u Međimurskoj županiji, održat će se tokom studenoga, prema rasporedu kojeg možete vidjeti ovdje.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Nasadi jabuka i krušaka Cripps Pink Međimurska županija Idared Jonagold Jonagored Zlatni i Crveni delišes Braeburn Fuji Sunrise Jerseymac Summarred Gala Elstar Krastavost Pepelnica ULO-hladnjače


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]