Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 14.05.2015. 14:00
  • Brodsko-posavska

Zaštita jezgričavog i koštičavog voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 42
  • 1
  • 0

U nasadima jabuka i krušaka potrebito je obaviti zaštitu od bolesti mrljavosti lista i krastavosti plodova (Venturia inaequalis), koristeći se pri tome jednim od pripravaka kao što su Captan 50, Captan 50 WP ili Delan 700 WDG.

Za suzbijanje pepelnice u jabukama (Podosphaera leucotricha) koristite Stroby WG, Zato 50 WG, Score 250 EC, Agro ili Indar 5 EW. Osim pepelnice navedeni pripravci imaju djelovanje i na mrljavost lista i krastavost plodova. Prema potrebi obavite i suzbijanje crvenog voćnog pauka te lisnih ušiju.

Vrijeme je za suzbijanje jabučnog savijača (Cydia pomonella) koristeći se pripravcima kao što su Mospilan 20 SP, Calypso SC 480, Coragen 20 SC ili Runner 240 SC. Isti pripravci djeluju i na minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella).

Nasade koštičavoga voća odnosno šljive, trešnje, breskve i nektarine, potrebito je zaštititi od bolesti šupljikavosti lišća (Stigmina carpophilla), pepelnice (Sphaerotheca pannosa), plamenjače (Polystigma rubrum) i hrđa šljive (Tranzchelia pruni spinosae).

U nasadim koštičavoga voća dozvolu za suzbijanje bolesti imaju pripravci Captan 50, Captan WP 50, Dithane M-45, Mankozeb i Pinozeb M-45. Pregledajte nasade na prisutnost lisnih ušiju te koristite jedan od pripravaka kao što su Calypso SC 480, Boxer 200 SL, Confidor SL 200, Congo ili Dali.

U nasadima nektarina i bresaka pratimo let breskvinog savijača (Cydia molesta) i moljca (Anarsia lineatella) . U nasadima šljiva lisne se uši mogu učinkovito suzbiti pripravcima Pirimor WG i Teppeki 50 WG. Prije upotrebe pripravka obavezno pročitajte priloženu uputu, a prskanje evidentirajte.

Mara Maglić dipl.ing.agr.

E-mail: mara.maglic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Nasadi jabuka Kruške Venturia inaequalis Delan 700 WDG Mrljavost lista Krastavost plodova Pepelnica Crveni voćni pauk Lisne uši Jabučni savijač Miner okruglih mina Šupljikavost lišća Pepelnica Plamenja


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.