Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 10.07.2015. 18:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita jabuka, šljiva i bresaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 174
  • 2
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka proteklo je 14 dana, a na nekim lokalitetima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, zabilježeno je preko 25 mm kiše, što je dovelo do ispiranja sredstva. Zbog svega navedenog potrebno je ponoviti zaštitu protiv krastavosti. Od fungicida koristite one na bazi kaptana, ditianona ili mankozeba, ovisno o dosadašnjem broju primjena.

U suzbijanju pepelnice, osim mehaničkog suzbijanja, moguće je koristiti i sumpor, vodeći računa o primjeni kod temperatura viših od 25°C i mogućnosti miješanja s ostalim sredstvima. Visoke temperature pogoduju pojavi i razvoju crvenog voćnog pauka tako da proizvođače upozoravamo da prate ovog štetnika i po potrebi vrše tretiranja. Od akaricida je moguće koristiti Zoom 11 SC, Demitan, Masai, Vertimec 018 EC ili Kraft.

Let leptira jabučnog savijača i dalje traje, tako da je potrebno ponoviti i zaštitu protiv tog štetnika. Od insekticida koristite Pyrinex 250, Coragen 20 ili pripravak Calypso 480 SC, ukoliko imate još i pojavu minera okruglih mina i jaču pojavu lisnih ušiju.

Na breskvama kasnijih etapa dozrijevanja, može se provesti tretiranje protiv breskvinog savijača, nekim od insekticida kao što su Coragen SC, Mospilan ili Affirm WG, vodeći računa o karenci. Protiv truleži ploda moguće je koristiti neke od fungicida, kod kojih su kraće karence (od 3-7 dana), primjerice Nativo 75 WG, Signum DF, Teldor 500 SC, Indar 5 EW, Chorus 50 WG ili Luna Experience SC.

U nasadima šljive također je moguće vršiti tretiranje protiv šljivinog savijača, pripravkom Coragen 20, čija je karenca 14 dana za šljivu, uz dodatak fungicida koji suzbijaju trulež ploda, npr.Teldor 500 SC, Switch WG, Signum DF, Nativo 75 WG ili Indar 5 EW.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o od irživoj uporabi pesticida.

Jadranka Berić, dipl.ing.agr.
E-mail: jadranka.beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Bjelovarsko-bilogorska županija Krastavost Pepelnica Sumpor Crveni voćni pauk Jabučni savijač Miner okruglih mina Lisne uši Breskve Breskvin savijač Trulež ploda Šljive Šljivin savijač Karenca


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?