Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 27.07.2015. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita jabuka od voćnog pauka i hrđa

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 424
  • 11
  • 0

Visoke temperature zraka koje su nas pratile od posljednje preporuke za zaštitu jabuka, pogodovale su jačem napadu crvenog voćnog pauka, hrđaste grinje i koprivine grinje. Kako meteorolozi i u slijedećm razdoblju najavljuju toplo vrijeme, možemo očekivati daljnji porast populacije navedenih štetnika. Registrirani akaricidi za suzbijanje navedenih štetnika su Vertimec 018 EC, Kraft, Masai i Demitan (posljednja dva samo za crvenog voćnog pauka i koprivinu grinju).

Upozoravamo voćare da se pridržavaju propisanih karenci, pogotovo u nasadima s ranijim sortama jabuka. U zaštiti jabuka od uzročnika krastavosti predlažemo primijeniti fungicide na bazi ditianona, dodina, mankozeba, kaptana i folpeta. U zadnjim tretiranjima protiv pepelnice i krastavosti mogu se koristiti Zato WG 50 (K=21 dan) i Stroby DF (K=35 dana).

Za smanjenje pojave bolesti, kod uskladištenja jabuka primijenite pripravak Bellis. Karenca je 7 dana za jabuke koje nakon berbe idu odmah na uskladištenje, a 14 dana za jabuke koje idu odmah na tržište odnosno u prodaju.

Ambalažu zbrinite na propisani način, a o provedenom tretiranju vodite evidenciju. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi.

Vesna Bradić, dipl.ing.
vesna.bradic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Crveni voćni pauk Hrđaste grinje Koprivine grinje Akaricidi Krastavost Fungicidi Bellis Karenca Uskladištenje Vesna Bradić FIS


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.