Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.06.2015. 15:00
  • Zagrebačka

Zaštita jabuka od mrljavosti i krastavosti

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 60
  • 3
  • 0

Vrijeme je na zagrebačkomm području izrazito toplo s povremenim lokalnim pljuskovima. Kiše je 14. lipnja 2015. godine u Jastrebarskom palo 6,6 mm, u Samoboru 1,00 mm, a u Zagrebu 2,4 mm. Stoga je zbog nestabilnog vremena, potrebno vršiti preventivnu zaštitu voćnjaka, a naročito nakon što kiša ispere već nanijeta sredstva.

Protiv mrljavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) koristite fungicide Captan 80 WG, Merpan 80 WDG, Kastor, Delan 700 WDG, Polyram DF, Dithane DG Neotec, Dithane M-45, Mankozeb, Pinozeb M-45 ili Cadillac 80 WP.

Za suzbijanje pepelnice (Podosphaera leucotricha) moguće je koristiti pripravke na bazi sumpora, ali i voditi računa o ograničenjima kod miješanja s nekim od gore navedenih fungicida te obratiti pozornost na temperaturu zraka, jer pri višima od 25˚C, pripravci na osnovi sumpora mogu uzrokovati fitotoksičnost. Kod jačeg napada pepelnicom, koristite neki od fungicida kao što su Domark 40 ME, Nativo 75 WG, Luna experience, Nimrod 25 EC ili Topas 100 te mehanički odstranite izboje koji su zaraženi.

Potrebno je obratiti pozornost na pripravke koji su do sada već primijenjeni kao i na dozvoljeni broj tretiranja u toku jedne vegetacijske sezone. U zaštiti protiv jabučnog savijača (Cydia pomonella), čije gusjenice uzrokuju crvljivost plodova jabuka, upotrijebite Pyrinex 250 ME, Coragen 20 ili Rely 40. Pratite populaciju crvenog pauka i po potrebi upotrijebite jedan od akaricida.

Pripravak Rely 40 ima dozvolu za prodaju i primjenu samo do 01. srpnja 2015.

Vodite evidenciju o korištenju, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Akcije sakupljanja praznog ambalažnog otpada u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu bit će organizirane tokom rujna ove godine.

Marija Prnjak, dipl. ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Zagrebačka županija Lokalni pljuskovi Sumpor Zaraženi izboji Jabučni savijač Crvljivost Rely 40 Evidencija Marija Prnjak FIS Jastrebarsko Samobor Zagreb Mrljavost lista Krastavost plodova Nasadi jabu


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...