Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 26.06.2015. 13:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita jabuka od minera okrugih mina

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 122
  • 7
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu plantažnih nasada jabuka proteklo je 11 dana. 23. i 24. lipnja na većini lokaliteta zabilježeno je više od 20 mm oborina, što je uzrokovalo ispiranje prethodne zaštite. Meteorolozi tijekom nadolazećeg vikenda najavljuju mogućnost novih oborina. U preventivnoj zaštiti nasada jabuka od uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis) predlažemo primijeniti fungicide kontaktnog mehanizma djelovanja kao što su Delan 700 WDG, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80, Mankonor, Captan 80 WDG, Merpan 80 WDG ili Kastor.

Za suzbijanje pepelnice jabuka (Podosphaera leucotricha) preporučujemo koristiti pripravke na osnovi sumpora. Krajem prošloga tjedna zabilježen je i početak leta druge generacije minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella). U ovoj razvojnoj fazi minera, moguća je primjena biotehničkog pripravka Runner 240 EC.

Sredstva upotrijebite prema uputi proizvođača, vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su ovdje.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Sisačko-moslavačke županije održat će se prema slijedećem rasporedu:

13.07.2015. kod tvrtke Abundan d.o.o., Sv. Mihovila 19, Velika Ludina od 08.00 -11.00 sati, 16.07.2015. kod Društvenoga doma, Radićeva ulica, Kutina od 08.00 -10.00 sati i u Lipovljanima, Sajmišna ulica, kod Veterinarske ambulante od 11.00 - 13.00 sati, 20.07.2015.. Komunalac Glina d.o.o., Jukinačka 104, Glina od 08.00 -11.00 sati i kod Poljoprivredne zadruge Prvča, Mije Goričkog 58, Sisak od 12.30 - 16.00 sati. Informacije o potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

Suzana Slovic, dipl. ing.
E-mail: suzana.slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kutina Akcija Sisačko-moslavačka županija Sisak Glina Ambalažni otpad Lipovljani Velika Ludina Nasadi jabuka Oborine Krastavost Preventivna zaštita Fungicidi Merpan 80 WDG Pepelnica Sumpor Mineri ok


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]