Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 12.06.2015. 18:00
  • Splitsko-dalmatinska

Zaštita jabuka od krastavosti

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 127
  • 11
  • 0

U razdoblju od posljednje preporuke bilježimo vremenske uvjete visokih temperatura s pljuskovima lokalnog karaktera koji su često bili praćeni tučom. Opasnost od primarnih infekcija uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis) je prestala, ali je moguće sekundarno širenje zaraze na plodove, pogotovo u nasadima, u kojima je već primijećena krastavost na listovima. Preporučujemo obavljanje zaštite uporabom kontaktnih fungicida Captan WP 50, Delan SC 750, Merpan 80 WDG, Dithane M-45, Polyram ili Star 80 ili sistemičnih fungicida Indar 5 EW, Difcor ili Score 250 EC, gdje je prisutna zaraza lista.

Vremenski uvjeti pogoduju razvoju pepelnice (Podosphaera leucotricha). Za preventivnu zaštitu od obje bolesti možete uporabiti Stroby, Zato plus ili Tercel. Bilježimo kraj leta prve generacije jabučnog savijača (Cydia pomonella) te jaču pojavu grinja koje će se u uvjetima visokih temperatura, intenzivno razmnožavati. Preporučujemo kontrolu na prisutnost ovih štetnika u voćnjacima, te po potrebi, korištenje akaricida.

Sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida, korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebite prema uputi proizvođača, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na webu.

mr. sc Ivana Župić
e-mail: ivana.zupic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Tuča Krastavost Pepelnica Jabučni savijač Grinje Akaricidi Evidencija Ivana Župić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.