Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 07.07.2015. 10:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštita jabuka od grinja i mušica šiškarica

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 397
  • 6
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu nasada jabuka proteklo je 14 dana. Temperature su izrazito visoke, bez vlage, što pogoduje razvoju koprivine grinje. Obilaskom terena utvrđena je jaka zaraza u voćnjacima, kao i na pojedinim lokacijama kao i pojava mušica šiškarica lišća jabuke (Dasyneurea mali). Za suzbijanje pepelnice potrebno je koristiti neki od fungicida, primjerice Stroby DF, Luna experience SC ili Nativo WG kao i fungicide na osnovi sumpora ili mehanički odstraniti zaražene izbojke.

Za suzbijanje moljca okruglih mina koristite insekticide Affirm, Coragen 20 SC, Runner 240 SC, Calypso SC 480 ili Decis 2,5 E, koji je ujedno i registriran za suzbijanje mušice šiškarice lišća jabuke. Zaštitu provodite samo u nasadima u kojima su uočeni simptomi napada kao što su uvijeni listovi na vrhu izbojka, crvene boje s najmanje 15 ličinki u uvijenom dijelu.

Ukoliko se zamijeti pojava crvenog voćnog pauka, pogotovo u predstojećem razdoblju, kad su najavljene visoke temperature zraka bez oborina, protiv koprivine grinje, potrebno je provesti zaštitu akaricidima, tretirajući žarište, s visokim utroškom škropiva. Koristite Apollo 50 SC, Demitan SC, Vertimec 018 EC, Kraft, Masai ili Zoom 11 SC.

Preporučene pripravke koristite sukladno uputama proizvođača, vodite redovito obrazac evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja i praznu ambalažu zbrinjavajte na pripisani način.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.
e-mail: ana.marija.cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Koprivine grinje Mušica šiškarica lišća Pepelnica Sumpor Zaraženi izbojci Moljac okruglih mina Crveni voćni pauk Žarište Evidencija Ana-Marija Čajkulić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.