Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Obavijest voćarima
  • 24.07.2015. 15:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštita jabuka od grinja i crvljivosti

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 321
  • 9
  • 0

Radi svakodnevnih lokalnih pljuskova potrebno je redovito vršiti preventivnu zaštitu lista i ploda jabuke, kako bi se spriječilo širenje gljivice uzročnika krastavosti, naročito u voćnjacima gdje ima simptoma bolesti na listu. Za zaštitu preporučujemo koristiti pripravke koji imaju aktivne tvari kao što su mankozeb, metiram, ciram, kaptan, folpet, ditianon ili dodine.

Protiv pepelnice na jabukama dozvoljen je fungicid Bellis, no ne smije se upotrebljavati protiv krastavosti plodova i pepelnice neposredno pred berbu.Smanjuje pojavu truleži kod uskladištenja plodova. Karenca mu je 7 dana za jabuke koje se skladište, a 14 dana za jabuke koje idu na tržište. Protiv pepelnice dopušteni su i Nativo 75 WG, Indar 5 EW, Argo, Difcor, Stroby WG, Score 250 EC, Tercel, Fond 12 E, Zato plus, Zato 50 WG, Crystal, i Topas 100 EC.

Vidljive simptome pepelnice na zaraženim mladicama potrebno je mehanički odstraniti.

Preporuka je, osim zaštite protiv ove bolesti obaviti i zaštitu protiv jabučnog savijača, minera kružnih mina i kukuruznog moljca, čije gusjenice uzrokuju crvljivost plodova, a samim time plodovi nemaju tržišnu vrijednost. Insekticidi dozvoljeni za tu namjenu su Affirm, Calypso SC 480, Runner 240 EC, Pyrinex 250 ME ili Coragen 20 SC.

Potrebna je redovita kontrola lista jabuke na prisutnost hrđaste grinje jabuke i crvenog voćnog pauka, pa zaštitu provedite po potrebi akaricidima Masai,Vertimec 018 EC, Demitan ili Kraft.

Vodite računa o karenci, te broju primjene određenog sredstva.

Preporučene pripravke koristite sukladno uputama proizvođača, vodite redovito obrazac evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavajte praznu ambalažu na način kako je propisano pravilnikom. Pridržavajte se zakona o održivoj uporabi pesticida.

Ana-Marija Čajkulić, dipl. ing. agr.
e-mail: [email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Ana-Marija Čajkulić Savjeti Jabuke Krastavost Pepelnica Bellis Zaražene mladice Hrđasta grinja Crveni voćni pauk Akaricidi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.