Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 26.06.2015. 11:00
  • Vukovarsko-srijemska

Zaštita jabuka od fuzikladija

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 90
  • 6
  • 0

U proteklom razdoblju pale su, ovisno o lokacijama, različite količine oborina, no svuda su isprale sredstva kontaktnog djelovanja, kojima su nasadi jabuka bili zaštićeni, pa je prije slijedećih kiša, potrebno ponoviti zaštitu.

Protiv fuzikladija koristite pripravke kontaknog djelovanja koje ste koristili manji broj puta, pazeći na dozvoljeni broj tretiranja. Neki od njih su: a.t. kaptan (Merpan 80 WDG, Captan 80 WG ili Captan 50 WP), a.t. metiram (Polyram) ili a.t. mankozeb (Dithane M-45, Star 80 WP ili Mankozeb), dok se u zaštiti protiv pepelnice mogu upotrijebiti pripravci na osnovi sumpora. No, tu dobro pazite na vrijeme primjene, jer pri visokim temperaturama mogu izazvati fitotoksičnost.

Prije upotrebe bilo kojeg pripravka detaljno pročitajte pisanu uputu i postupite u skladu s njom. Pazite na preporučene doze i koncentracije, mogućnost miješanja pripravaka kao i vrijeme primjene te dozvoljeni broj tretiranja u toku jedne vegetacijske sezone.

Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su dozvoljena za upotrebu u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom ovdje. Obavezno vodite evidenciju o primijenjenim sredstvima, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Akcije sakupljanja ambalažnoga otpada u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se tokom srpnja i kolovoza prema rasporedu kojeg možete vidjeti ovdje.

Mira Živković, dipl.inž.
mira.zivkovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Oborine Nasadi jabuka Fuzikladij Kaptan Mankozeb Metiram Pepelnica Sumpor Fitotoksičnost Evidencija Mira Živković


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]