Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 16.06.2015. 10:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita jabuka od fuzikladija

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 157
  • 8
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuke od infekcije fuzikladijem (Venturia inaequalis) prošlo je šest dana. 14. i 15. lipnja ostvareni su uvjeti za infekcije, ali su nasadi prskani po preporuci od 10. lipnja, bili zaštićeni. Povremeni pljuskovi omogućuju uvjete za razvoj sekundarnih infekcija fuzikladijem, pa je potrebno preventivno zaštititi plodove jednim od pripravaka s površinskim djelovanjem, kao što su oni na bazi mankozeba (Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80, Mankonor), ditianona (Delan 700 WDG) ili kaptana (Captan 80 WDG, Merpan 80 WDG, Kastor).

Vremenske prilike, koje obilježavaju visoke temperature i visoka relativna vlaga zraka, pogoduju razvoju pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha). Zbog toga za njezino suzbijanje, preporučujemo jedan od sistemičnih pripravaka koji su registrirani u RH, a koji nisu često korišteni tijekom ove sezone, primjerice, Domark 40 ME, Nativo WG, Crystal ili Luna Experience. Ako pepelnica nije prisutna u nasadu, preventivne mjere zaštite mogu se vršiti sumpornim pripravcima, no pri tome treba voditi računa da sumpor pri temperaturama višim od 25 °C, može izazvati ožegotine.

Od preporuke za suzbijanje jabučnog savijača (Cydia pomonella) prošlo je 14 dana, a kako se let ovog štetnika nastavlja, potrebno je primijeniti jedan od insekticida kao što su Calypso 480 SC, Rely EC, Pyrinex 250 ME, Mospilan SP, Affirm WG ili Coragen SC. Ukoliko postoji potreba za suzbijanjem crvenog pauka (Panonychus ulmi), a kritičnim se brojem smatra 8 do 10 pauka po listu, koristite akaricide Masai, Demitan, Zoom 11 SC, Vertimec 018 EC ili Kraft.

Podsjećamo proizvođače u integriranoj proizvodnji da se pridržavaju ograničenja vezanih uz maksimalni broj primjena pojedinih pripravaka, naveden u Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebite prema uputi proizvođača, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su ovdje.

Akcije organiziranog sakupljanja praznog ambalažnog otpada u Krapinsko-zagorskoj županiji bit će organizirane početkom rujna ove godine.

Sanja Gregurić, dipl. ing. agr.
E-mail: sanja.greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Fuzikladij Pepelnica Sumpor Jabučni savijač Crveni pauk Integrirana proizvodnja Ambalažni otpad Krapinsko-zagorska županija Sanja Gregurić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]