Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 01.06.2015. 18:00
  • Međimurska

Zaštita jabuka od crvljivosti

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 113
  • 7
  • 0

Posljednja uputa za zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka upućena prije sedam dana. U proteklom smo razdoblju zabilježili vrlo povoljne uvjete za sekundarni razvoj uzročnika krastavosti jabuke i kruške (Venturia). Naime, manje količine oborina, ali vrlo dugotrajno vlaženje lišća i plodova, zabilježili smo 25. i 26. svibnja, a kiša je na svim lokalitetima ponovno padala u noći od 30. do 31. svibnja, u količinama od 4,5 do 17 mm. Krajem svibnja, zbroj prosječnih dnevnih temperatura, računajući od početka ove kalendarske godine, dostignuo je iznos od 1014°C pa smatramo da opasnost od primarnih zaraza uzročnikom krastavosti prestaje.

Lišće na netretiranim stablima Zlatnog delišesa zaraženije od onoga sorte Idared

U 2015. godini, primarne zaraze uzročnikom krastavosti bile su vrlo izražene, pa smo 29. svibnja u središnjem dijelu Međimurske županije, na netretiranim stablima jabuke sorte Zlatni delišes ocijenili da je na lišću prisutna zaraza od 97,34 %, dok je na netretiranim stablima sorte Idared zaraza plodova tada iznosila 78,43 %.

U narednom danima očekujemo stabilno razdoblje, bez oborina, s trendom porasta temperatura koje bi već tijekom sutrašnjeg dana mogle iznositi i 28°C. Bit će i vrlo sparno. Vlasnicima plantažnih nasada savjetujemo redovite preglede zdravstvenog stanja lišća i plodova, zbog moguće pojave znakova bolesti uslijed vrlo povoljnih uvjeta zabilježenih za primarne zaraze zabilježenih tijekom svibnja.

U blizinama Mure i Drave očekujte maglu

Zbog velike količine vlage u zemljištu i razlike u vrijednostima temperature zraka između dana i noći, očekujemo jutarnju rosu i ali i maglu, pogotovo u blizini riječnih dolina Mure i Drave, što će pogodovati sekundarnom širenju krastavosti s oboljelog lišća na plodove. Stoga je potrebna redovita preventivnazaštita plodova jednim od površinskih (kontaktnih) fungicida, a u nasadima gdje se eventualno vide znakovi krastavosti jabuka, posljednji put ove sezone koristite jedan od kurativnih fungicida (npr. difenkonazol ili fenbukonazol). U nasadima gdje nema znakova krastavosti lišća, možete koristiti, umjesto spomenutih djelatnih skupina, kombinirane fungicide, npr. Tercel DF ili Zato Plus WG.

U središnjem je dijelu Međimurske županije između 24. i 30. svibnja zabilježen kritični let jabučnog savijača, a najavljeno vruće i sparno razdoblje pogodovat će njegovom razvoju. Za prvo ovogodišnje usmjereno suzbijanje uzročnika crvljivosti jabuka koristite klorpirifos-etil (Pyrinex 250 ME), pogotovo u u nasadima, gdje se javljaju kritične populacije jabučne krvave uši (Eriosoma) ili štitaste uši (npr.Quadraspidiotus).

Prohladno i kišovito razdoblje koje je dominiralo od 20. do 28. svibnja, nije pogodovalo prekomjernom množenju crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), ali će zato zatopljenje, najavljeno u narednim danima, sigurno pogodovati razvoju ovog fiziološkog štetnika. U nadolazećem razdoblju treba redovito pratiti brojnost grinja na lišću jabuka (proteklog tjedna kritična je brojnost primijećena samo na sorti jabuka Braeburn) te po potrebi primijeniti neki od specifičnih akaricida.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Jabuke Krastavost Grinje Plodovi Savjeti Drava Idared Jabučni savijač Štitaste uši Međimurska županija Zaraza Kruške Crvljivost Crveni voćni pauk Lišće Zlatni delišes Savjetodavna služba Preporuke Vlaženje lišća Magla Plantažni nasadi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.