Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 30.06.2015. 18:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštita jabuka od crvljivosti plodova

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 710
  • 10
  • 0

Vrijeme na području Virovitičko-podravske županije izrazito je toplo. Potrebno je obaviti preventivnu zaštitu voćnjaka, pomoću nekog od fungicida preventivnog djelovanja koji ujedno djeluje i protiv mrljavosti lista i krastavosti plodova jabuka, pepelnice kao i protiv insekata na jabukama.

Kod upotrebe organskih fungicida, mijenjajte vrste pripravaka, a izbrati možete između Captana 80 WG, Dodina WP, Merpana 80 WDG, Delana 700 WDG, Polyrama DF, Chromodina S 65, Dithane DG Neoteca, Mankozeba, Penncozeba 75 DG, Cadillaca 80 WP i Folpana 80 WDG. Za suzbijanje pepelnice potrebno je koristiti neki od fungicida kao što su Stroby DF, Luna Experience SC, Nativo WG ili mehanički odstraniti zaražene izboje. Potrebno je obaviti zaštitu protiv navedenog štetnika i zbog početka ubušivanja u plodove. Gusjenice jabučnog savijača uzrokuju crvljivost plodova jabuke, a razvoju pogoduju povišena vlaga zraka i visoke dnevne temperature. Insekticidi za suzbijanje su Affirm, Coragen 20 SC i Runner 240 SC.

Na pojedinim sortama i lokalitetima uočena je zaraza hrđastom grinjom jabuke. Ukoliko primijetite pojavu crvenog voćnog pauka, pogotovo u nadolazećem razdoblju za koje su najavljene visoke temperature zraka bez oborina, provedite zaštitu akaricidima Apollo SC, Demitan SC, Vertimec EC, Kraft EC, Envidor SC, Masai WP i Zoom SC.

Upotrijebljeno sredstvo koristite prema priloženoj uputi, ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidenciju o tretiranjima. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana za upotrebu u RH, pročitajte u Fitosanitarsnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom ovdje.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže u Virovitičko-podravskoj županiji održat će se tokom listopada, prema rasporedu kojeg možete vidjeti ovdje.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: ana.marija.cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Virovitičko-podravska županija Mrljavost lista Krastavost plodova Pepelnica Organski fungicidi Zaraženi izboji Jabučni savijač Gusjenice Crvljivost Hrđasta grinja Crveni voćni pauk Akaricidi FIS Ana-Ma


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.