Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 24.07.2015. 15:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita jabuka od crvenog voćnog pauka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 359
  • 8
  • 0

Od posljednje preporučene zaštite nasada jabuka proteklo je 14 dana. U tom su razdoblju na našim mjernim postajama izmjerene nadprosječno visoke temperature zraka (do 37°C). Tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno je nekoliko pljuskova (Velika Ludina 27,2 mm, Ruškovica 24,7 i Popovača 12,4 mm oborina).

Izuzetno toplo vrijeme u plantažnim nasadima jabuka pogoduje jačem napadu crvenog voćnog pauka, hrđaste grinje i koprivine grinje. Meteorolozi i u narednom razdoblju najavljuju toplo vrijeme, pa se može očekivati daljnji porast populacije navedenih štetnika. Upozoravamo voćare da se pridržavaju propisanih karenci, ponajprije u nasadima s ranijim sortama jabuka. Predloženi akaricidi prikazani su u tablici.

Podsjećamo da je karenca najkraće razdoblje, izraženo brojem dana, koje mora proći od primjene sredstva za zaštitu bilja, do berbe.

Djelatna tvar

Pripravak

Štetnik

Karenca

Abamektin

Vertimec 018 EC

Crveni voćni pauk

Koprivina grinja

Hrđasta grinja jabuke

28 dana

Kraftt

Crveni voćni pauk

Koprivina grinja

Hrđasta grinja jabuke

28 dana

Tebufenpirad

Masai

Crveni voćni pauk

Koprivina grinja

21 dan

Fenazakin

Demitan

Crveni voćni pauk

Koprivina grinja

35 dana

U preventivnoj zaštiti nasada jabuka od uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis) predlažemo primijenu fungicida Dithane M-4, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80, Mankonor, Captan 80 WDG, Merpan 80 WDG ili Kastor. Karenca navedenih pripravaka je 21 dan.

Za suzbijanje pepelnice jabuka (Podosphaera leucotricha), preporučujemo koristiti pripravke na osnovi sumpora. Primjena sumpora na jabuci ograničena je na maksimalno četiri tretiranja u vegetaciji.

U zadnjim tretiranjima protiv pepelnice i krastavosti mogu se koristiti strobilurinski pripravci Zato WG 50 (K=21 dan) ili Stroby DF (K=35 dana).

Za smanjenje pojave bolesti kod skladištenja jabuka predlažamo primjenu pripravka Bellis. Karenca je 14 dana kod jabuka za tržište, a 7 dana za one koje će biti uskladištene.

Proizvođači upisani u Upisnik integrirane proizvodnje, obavezni su provoditi mjere zaštite prema Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća. Stoga podsjećamo voćare da fungicide iz skupine ditiokarbamata (propineb, tiram, ciram, mankozeb, metiram) mogu primijeniti najviše tri puta godišnje, ali ne uzastopno.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su i na ovoj web adresi.

Suzana Slovic,dipl.ing.
E-mail: suzana.slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Nasadi jabuka Crveni voćni pauk Hrđasta grinja Koprivina grinja Karenca Akaricidi Krastavost Pepelnica Sumpor Bellis Suzana Slović


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.