Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 05.06.2015. 13:00
  • Varaždinska

Zaštita jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 33
  • 1
  • 0

Zadnja preporuka vezana uz zaštitu nasada jabuka i kruška bila je prije deset dana. U tom je razdoblju u Varaždinskoj županiji palo od 5 do 25 litara kiše, ovisno o lokalitetu. Slijedi nam suho i stabilnije razdoblje s dnevnim temperaturama do 29°C, a nešto oborina najavljuje se tek za kraj sljedećega tjedna.

Bez obzira što je opasnost od primarnih infekcija krastavosti (Venturia inaequalis) prestala, upozoravaju se proizvođači da pregledavaju nasade jabuka, jer će vlažno vrijeme, bilo od kiša ili zbog velikih razlika u temperaturama između dana i noći, pogodovati sekundarnom širenju krastavosti s lista na plod.

Stoga je potrebna preventivna zaštita plodova nekim od kontaktnih fungicida kao što su Delan SC 750, Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Cadillac 80 WP, Polyram, Antracol WG 70 ili Ziram.

U nasadima gdje je primijećena krastavost na listovima, potrebno je upotrebiti neki od sistemičnih fungicida, npr. Indar 5 EW, Difcor, Score 250 EC, Agro ili Fond 12. U nasadima gdje se pojavljuje pepelnica moguće je koristiti neke pripravke na bazi sumpora. Postoje također i kombinirani fungicidi koji suzbijaju i krastavost i pepelnicu kao što su Stroby, Zato plus i Teracel. U voćnjacima jabuka preporuča se suzbijanje jabučnog savijača insekticidima Calypso SC 480, Mospilan 20, Pyrinex 250 ME ili Coragen 20 SC.

Važno je pratiti ograničenja primjene za preparate vodeći se Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća - dio integrirane zaštite. Prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte, a otpadnu ambalažu zbrinite na propisani način.

Martina Borić, dipl. ing. agr.
martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Kruške Varaždinska županija Krastavost Martina Borić Pepelnica Sumpor Jabučni savijač


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.