Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 09.04.2015. 18:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 202
  • 12
  • 0

Od prethodne preporuke za zaštitu jabuka i krušaka protiv krastavosti, proteklo je devet dana. Za slijedećih nekoliko, predviđa se rast temperatura do 20° C. To će dovesti do jačeg porasta lisne mase. Za početak slijedećeg tjedna najavljena je i mogućnost pojave lokalnih oborina. Upravo zbog toga potrebno je pratiti najave meteorologa i prije kiše, obaviti preventivnu zaštitu nekim od navedenih pripravaka:

Dodin: CHROMODIN S-65 WP ( Maksimalni broj tretiranja u sezoni - dva. Koristi se do faze balona.)

  • Ditianon: DELAN SC 750 (Maksimalni broj tretiranja u sezoni - šest)
  • Kaptan: CAPTAN 50*, CAPTAN 80 WG, CAPTAN WP 50, MERPAN 80 WDG i¸ KASTOR (Maksimalni broj tretiranja u sezoni: od 3- 5)
  • Mankozeb: DITHANE M-45, DITHANE DG NEOTEC, MANKOZEB, PINOZEB M-45,
  • STAR 80 WP, PENNCOZEB 75 DG i CADILLAC 80 WP (Maksimalni broj tretiranja u sezoni - tri)
  • Metiram: POLYRAM DF ( Maksimalni broj tretiranja u sezoni - tri)
  • Propineb: ANTRACOL WG 70 (Maksimalni broj tretiranja u sezoni - dva)
  • Ciram: ZIRAM 76 WG (Maksimalni broj tretiranja u sezoni - dva)
  • Folpan: FOLPAN 80 WDG i FUTURA 50 WP ( Maksimalni broj tretiranja u sezoni - četiri)

Kod sorte Zlatni delišes, primjena ovog sredstva može izazvati fitotoksičnost, ukoliko se upotrebljava od početka, pa do tri tjedna nakon cvatnje.

*Sredstvu je ukinuta ili istekla registracija, no dopuštena je primjena i prodaja do datuma do kojeg je dopuštena prodaja zaliha odnosno do 01. srpnja 2015.

U zaštiti protiv pepelnice (Podosphaera leucotricha), prije cvatnje mogu se koristiti pripravci na bazi sumpora i to: Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Chromosul 80, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80 i Brimflo SC (Maksimalni broj tretiranja u sezoni - četiri), a kod osjetljivih sorata na ovu bolest može i Nimrod 25 EC.

Pratite pojavu štetnika i po potrebi, prije cvatnje obavite tretiranja protiv lisnih ušiju, savijača pupova i pipa.

Pridržavajte se ograničenja iz uputa, vezanih uz mogućnost miješanja i osjetljivost sorata kod nekih sredstava (npr. mješanje dodina i sumpora, Nimroda i ditiokarbamata, dodina i sl.)

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Kruške Krastavost Lisna masa Lokalne oborine Captan 50 Antracol WG 70 Zlatni delišes Peplnica Podosphaera leucotricha Sumpor Thiovit Jet Cosavet DF Cvatnja Lisne uši Savijača. Pipa Pravilnik


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]