Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.06.2015. 13:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita jabuka i krušaka prije oborina

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 41
  • 2
  • 0

Za slijedećih nekoliko dana predviđa se promjenjivo vrijeme s mogućom pojavom lokalnih oborina. Budući da je od prethodne preporuke za zaštitu bilja proteklo deset dana, podsjećamo da prije oborina treba obaviti preventivnu zaštitu jabuka i krušaka nekim od pripravaka kao što su Captan 80 WG, Captan Wp 50, Merpan 80 WDG,¸ Kastor, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Polyram Df Ili Delan SC 750.

U nasadima, u kojima ima pepelnice, obavite mehaničko odstranjivanje zaraženih izbojaka. Ukoliko koristite pripravke na bazi sumpora, vodite računa o ograničenjima kod miješanja s nekim od gore navedenih fungicida i primjenu obavljajte ukoliko su temperature niže od 25°C. U nasadima s jakim napadom pepelnice, mogu se koristiti i sistemici Nimrod 25 EC, Crystal, Domark 40 ME, Nativo 75 WG, Luna Experience ili Topas 100.

Početkom mjeseca zabilježeni su ulovi jabučnog savijača, a kako su temperature bile i više od 35 °C, potrebno je ponoviti zaštitu protiv ovog štetnika nekim od sredstava navedenih u prethodnoj preporuci.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu kojeg možete pogledati na https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu o uporabi, prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Bjelovarsko-bilogorske županije održat će se prema slijedećem rasporedu:

01. srpnja 2015. u Štefanju, kod Poljoprivredne zadruge Štefanje, Štefanje 84a, od 08:00 do 10:00 sati, 03. srpnja 2015., u Gudovcu, na parkiralištu Sajmišta, Gudovec1a, od 08:00 do 10:00 sati, 06. srpnja 2015., u Kapeli, kod tvrtke Šnajder d.o.o., Bilogorska 74, od 08:00 do 11:00 sati, 08. srpnja 2015., u Garešnici, na sajmištu do 08:00 do 11:00 sati, 10. srpnja 2015., u Dežanovcu, kod tvrtke Sima-agro d.o.o., Donji Sređani 47, od 08:00 do 10:00 sati, 23. srpnja 2015., u Šandrovcu, na parkiralištu kod općine, Bjelovarska 6, od 08:00 do 11:00 sati i 27. srpnja 2015., u Velikom Grđevcu, na sajmištu, početak Bjelovarske ulice, od 08:00 do 11:00 sati.

Preuzima se isključivo prazna ambalaža tvrtki, proizvođača i uvoznika sredstava za zaštitu bilja koji financiraju projekt i omogućavaju korisnicima njihovih proizvoda besplatan povrat ambalaže, a to su: Agroteks, AgroChem-Maks, BASF Croatia, Bayer CropScience, Belchim Crop Protection, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Orchem, Pinus Agro, Syngenta Agro i Stockton.

Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena!

"Molimo poljoprivrednike koji imaju više od cca.100 kg ambalaže ili 1 big bag (cca. 1m3) da je ne donosena navedene lokacije već da se direktno jave tvrtki C.I.A.K. d.o.o. na broj telefona 01/3463-521 ili e-mail:[email protected] pa će preuzimanje biti organizirano na njihovoj lokaciji. Skuplja se isključivo prazna, kontaktna ambalaža kao što su boce, kanistri i vrećice dok se kutije, kutijice i omotne folije, koje nisu bile u kontaktu s proizvodom, mogu odložiti u spremnike za papirni ili plastični otpad", ističu u tvrtki C.I.A.K.

"Donosioci otpada dužni su sami ispuniti Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada. Otpad proizvođača koji ga donese bez Pratećeg lista i Deklaracije, neće biti prihvaćen. Obrasci Pratećeg lista za opasni otpad (Obrazac PL-Oo) i Deklaracije o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada (Obrazac DFKSO) mogu se kupiti u trgovinama Narodnih novina", poručuju iz CROCPE.

Jadranka Berić, dipl.ing.zaštite bilja
E-mail: [email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Lokalne oborine Jabuke Kruške Pepelnica Odstranjivanje Zaraženi izbojci Sumpor Jabučni savijač Evidencija Jadranka Berić Prateći list C.I.A.K. CROPCA


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Istra i #zemljacrvenica