Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.04.2015. 12:00
  • Varaždinska

Zaštita jabuka i krušaka od krastavosti i bekterijske paleži

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 176
  • 8
  • 0

Od 10. travnja najviše dnevne temperature zraka više su i od +20°C, pa od početka ovog tjedna cvatnjom započinje sorta idared, a naknadno sorte braeburn i jonagold. Ovih dana očekujemo i početak cvatnje sorte jabuka zlatni delišes.

Meteorolozi u narednim danima najavljuju toplo razdoblje s najvišim dnevnim temperaturama od +20° do +24°C, a moguće oborine najavljuju se za petak 17.04. u večernjim satima. Ponovno će biti i vjetrovito. Cvatnja je vrlo osjetljivi razvojni stadij jabuka i krušaka na moguće zaraze najopasnijim bolestima, uzročnikom krastavosti i bakterijskom paleži. Pri izboru sredstva za zaštitu bilja u cvatnji, vodite računa o mogućem negativnom utjecaju na klijavost polena i potencijalnoj opasnosti i otrovnosti na oprašivače! Uz optimalne temperature između +18° i +24°C za razvoj dominantne bolesti jabuka i krušaka, uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis, Venturia pyrina) potrebno je dovoljno vlage (kiše), što u proteklih 20-tak dana nismo zabilježili. Mogućim porastom temperature zraka u drugom dijelu cvatnje, s mogućim kišama, uz povećanu populaciju oprašivača, raste opasnost od infekcija uzročnikom bakterijske paleži (Erwinia amylovora), naročito u nasadima gdje se ova karantenska bolest razvijala prethodnih sezona.

Broj i razmak tretiranja, te izbor fungicida protiv uzročnika krastavosti jabuke i kruške (Venturia) (prema Tablici 1.) prvenstveno ovisi o količini i rasporedu oborina u narednom razdoblju!

Tablica 1. Izbor pripravaka (fungicida) za zaštitu jabuka i krušaka od uzročnika krastavosti (Venturia) tijekom i krajem cvatnje:

Kemijska skupina

Djelatna tvar

Pripravak

Primjena (%)

površinski pripravci

mankozeb

Dithane M-45, Dithane DG NeoTec, Mankozeb M-45, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Penkozeb 75 DG

0,21-0,25 %

ditianon

Delan 700 WDG

0,05-0,075 %

anilino-pirimidini

ciprodinil

Chorus 75 WG

0,02-0,03 %

pirimetanil

Pyrus SC 400

0,075 %

strobilurini

krezokism-metil*

Stroby DF

0,02 %

trifloksistrobin*

Zato 50 WG

0,015 %

ditianon & piraklostrobin*

Tercel WG

0,2-0,25 %

inhibitori biosinteze ergosterola (IBE)

difenkonazol*

Score 250 EC, Agro EC, Difcor EC

0,013-0,015 %

fenbukonazol*

Indar EW

0,06 %

*djelatne tvari uz krastavost suzbijaju i pepelnicu

S početkom cvatnje bilježimo i prvu pojavu crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) iz zimskih jaja, naročito na osjetljivim sortama jabuka (npr. crveni delišes, zlatni delišes, elstar, gala, braeburn). Stoga voćarima, koji u prvim zaštitama nisu koristili povišene količine mineralnog ulja, preporučujemo pratiti njihovu populaciju. Kada na osjetljivim sortama ima više od 10-tak pokretnih stadija crvenog voćnog pauka po listu, svakako preporučujemo primjenu nekog od specifičnih akaricida (vidi Tablicu 2.)

Tablica 2. Pripravci (akaricidi) za suzbijanje crvenog voćnog pauka (Panonycus ulmi) u integriranoj proizvodnji jabuke:

Djelatna tvar

Pripravak

Primjena (%)

fenazakvin

Demitan SC

0,5 l./ha

tebufenpirad

Masai WP

0,125 kg/ha po 1 m visine krošnje

abamectin*

Vertimec 018 EC, Kraft 10 EC

0,075-0,15

spirodiklofen

Envidor SC

0,04

etoksazol

Zoom SC

0,05

*vrlo otrovan i opasan za pčele, pa ne koristiti ovu djelatnu tvar u cvatnji ili precvjetavanju

U nasadima krušaka kontrolirati populaciju kruškine buhe (Psylla pyri), a mjere suzbijanja provoditi nakon što iz odloženih jaja razvojem započne barem 30 % ličinki (nakon cvatnje krušaka) (pripravcima u Tablici 3.).

Tablica 3. Pripravci registrirani u Republici Hrvatskoj za suzbijanje kruškine buhe:

Kemijska skupina

Djelatna tvar

Pripravak

Primjena

Neonikotinoidi

tiametoksam*

Actara WG

0,02 %

Naturaliti

abamektin*

Kraft 18 EC

0,075-0,15 %

Vertimec EC**

0,08 %**

*djelatnim tvarima dodati mineralno ulje 0,25-0,5 %

**pripravak registriran za suzbijanje crvenog voćnog pauka na jabučastim voćkama, ali istovremeno vrlo učinkovit na kruškinu buhu

Utrošite barem 450-500 litara škropiva po hektaru u rodnim nasadima uz uređaje bez dodatne opreme za rad. Neki od akaricida i većina insekticida iz skupine regulatora razvoja kukaca vrlo su opasni za pčele, pa treba poduzeti sve predradnje da se izbjegne negativni učinak na njih (pokositi cvatući podrast, vremenom aplikacije izbjegavati prisutnost pčela u nasadima)! Svakako tretirati u doba dana kada pčele medarice ne lete.

Tablica 4. Za pčele vrlo otrovna i opasna sredstva za zaštitu bilja (insekticidi) koja su u našoj zemlji dopuštena za primjenu u višegodišnjim nasadima (voćnjaci i vinogradi) Pčele jako stradaju ako se prskanje obavlja tijekom njihova leta, ali zbog njihove perzistentnosti i narednih 5 dana nakon tretmana:

Djelatne tvari

Trgovački pripravci

abamektin

Vertimec EC, Kraft EC

klorpirifos-etil

Pyrinex 250 ME

dimetoat

Rogor 40 EC (Chromogor, Perfekthion, Calinogor, Zagor, Ritam, Sistemin E-40)

imidakloprid

Confidor 200 SL (Boxer, Rapid, Kohinor, Dali, Congo)

tiametoksam

Actara WG

VAŽNO: Uredbom Europske komisije od 24. svibnja 2013. godine insekticidima na osnovi tiametoksama (Actara WG) i imidakloprida (Confidor, Boxer, Rapid, Congo, Dali i Kohinor 200 SL ) zabranjena je folijarna primjena voćaka prije i tijekom cvatnje zbog zaštite oprašivača (pčela medarica, bumbara i solitarnih pčela)! Do zabrane su dovele spoznaje o mogućim negativnim posljedicama za pčelinje zajednice od ostataka neonikotinoida (npr. tiametoksam, imidakloprid) u gutacijskoj tekućini i peludu tretiranih biljaka!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Početak cvatnje Idared Braeburn Jonagold Zlatni delišes Krastavost Bakterijska palež Oprašivači Venturia Mankozeb n-45 Penkozeb75 DG Ditianon i piraklostrobin Pepelnica Crveni voćni pauk Panon


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]