Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 29.04.2015. 10:00
  • Grad Zagreb

Zaštita jabuka i krušaka na zagrebačkom području

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 33
  • 2
  • 0

Za nadolazeći vikend (01. i 02. svibnja), meteorolozi najavljuju povremenu kišu, te je potrebno kurativno i preventivno zaštititi nasade od infekcije fuzikladijem jabuke (Venturia inaequalis) i kruške (Venturia pyrina) i to kombinacijom sistemičnog i preventivnog pripravka.

Od sistemika možete upotrijebiti Score 250 EC, Agro, Difcor, Indar 5 EW ili Fond 12 E, uz dodatak kontaktnih pripravaka kao što su Delan 700 WDG, Dithane M-45*, Dithane DG Neotec*, Mankozeb*, Pinozeb M-45*, Star 80 WP*, Cadillac 80 WP*, Penncozeb 75 DG*, Polyram DF* ili Ziram 76 WG*.

Podsjećamo proizvođače koji su u sustavu integrirane proizvodnje, da fungicide iz skupine ditiokarbamata* mogu primjenjivati najviše tri puta godišnje, ali pazeći da ne to ne bude uzastopno.

U nasadima jabuke u kojima se pojavljuje pepelnica (Podosphaera leucotricha) potrebno je koristiti sistemike, koji uz krastavost suzbijaju i pepelnicu poput Score 250 EC, Indara 5 EW ili Difcora.

U nasadima jabuke zabilježen je masovni let minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella). Obavještavamo proizvođače da pregledaju listove jabuka na prisutnost jaja ovog štetnika. Pratite populaciju, a o njihovom usmjerenom suzbijanju bit će riječi u slijedećim preporukama.

U nasadima krušaka počele su se razvijati ličinke kruškine buhe (Psilla pyri) iz odloženih jaja na naličju lišća. Isključivo nakon cvatnje primjenite neke od insekticida Actara 25 WG, Kraft 18 EC ili Vertimec 018 EC. Preporučuje se u škropivo dodati propisanu koncentraciju nekog ovlaživača za poboljšanje distribucije i upijanje škropiva.

Zaštitu voćnjaka obavite u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak, ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestite najbližu udrugu pčelara! Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice Ministarstva poljoprivrede na sljedećoj web adresi.

Marija Prnjak, dipl.ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kurativna zaštita Fuzikladij jabuke Venturia inaequalis Venturia pyrina Fuzikladij kruške Sistemik Score 250 EC Fond 12 E Kontaktni pripravci Pinozeb M-45 Integrirana proizvodnja Ditiokarbamati Pepelnic


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]