Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 25.05.2015. 15:00
  • Zagrebačka

Zaštita jabuka i koštičavoga voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 63
  • 2
  • 0

Na području grada Zagreba i Zagrebačke županije proteklih je dana palo preko 80 litara kiše po kvadratnom metru te su ostvareni uvjeti za jaku infekciju uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis). Stoga obavještavamo vlasnike plantažnih nasada jabuka da ukoliko još nisu, izvrše tretiranje prema preporuci od 22. svibnja.

U nasadima koštičavog voća kao što su breskve, nektarine, šljive i trešnje, potrebno je obaviti zaštitu protiv protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla,) jednim od pripravaka kao što su Captan 50 WP, Captan 50 ili Kastor. Navedeni pripravci smanjit će i zarazu uzročnikom krastavosti ploda breskve (Venturia carpophila).

Za zaštitu od pepelnice breskve (Podosphaera pannosa) mogu se koristiti pripravci Domark 40 ME, Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Crystal ili pripravci na osnovi sumpora. Za primjenu na nektarinama dozvoljeni su Nativo 75 WG i Crystal, a na marelici Crystal.

Za zaštitu od breskvinog savijača (Cydia molesta) mogu se koristiti insekticidi Runner 240 SC, Affirm, Coragen 20 SC, Avaunt EC, Rogor 40, Chromogor, Calinogor, Perfekthion ili Rely 40.

Rely 40 ima krajnji rok za prodaju i primjenu do 01. srpnja 2015.

Vlasnicima nasada trešanja preporučamo da prate let trešnjine muhe (Rhagoleis cerasi). Ona uzrokuje crvljivost plodova. Suzbijati je treba u fazi promjene boje plodova (samo kasnije sorte) pomoću insektica Mospilan 20 SP ili Rogor 40, Chromogor, Calinogor i Perfekthion.

Protiv kozičavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) koristite fungicide Topsin M 500 SC (dozvoljen za višnju) i Chromodin S-65 koji se smije upotrebljavati i na višnji i na trešnji.

Obavite i pregled nasada koštičavoga voća na prisutnost lisnih ušiju (Aphididae). Ukoliko je zabilježena jača populacija, mogu se primijeniti Boxer 200 SL, Confidor SL 200, Congo, Dali ili Pirimor 50 WG (dozvoljen na breskvi, višnji i šljivi) te Calypso SC 480 (dozvoljen na breskvi i višnji).

Prilikom uporabe insekticida vodite računa o zaštiti pčela, obratite pozornost na maksimalni dozvoljeni broj tretiranja u sezoni za pojedini pripravak, vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Marija Prnjak, dipl.ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr


Tagovi

Šljive Trešnje Zagreb Pepelnica Nektarine Lisne uši Koštičavo voće Krastavost Sumpor Breskve Savjeti Zagrebačka županija Šupljikavost lista Trešnjina muha Savjetodavna služba Kozičavost lista Preporuke Rely 40 Marija Prnjak Krastavost p


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)