Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kovrčavost lista
  • 19.02.2014. 07:45

Zaštita breskve na početku vegetacije

Čim krene bubrenje pupoljaka potrebno je obaviti prvu zaštitu breskve protiv kovrčavosti lišća. Syngenta preporuča Nordox koji je dozvoljen i u ekološkoj proizvodnji

Foto: RGBStock
  • 2.716
  • 230
  • 0

U primorskoj Hrvatskoj bubrenje pupova breskve i nektarine počinje obično koncem veljače, na kontinentu 10-ak dana kasnije. Ove godine zbog tople zime vegetacija kreće ranije od očekivanog.

Čim krene bubrenje pupoljaka potrebno je obaviti prvu zaštitu breskve protiv kovrčavosti lišća. Uzročnik ove bolesti je gljiva Tafrina deformans. Uz moniliju je najznačajnija bolest jer napada list, mladice i plod. Napadnuti list nepravilno raste, kovrča se, zadebljava, suši i na kraju otpadne. Na zaraženim plodovima se pojavljuju žuto crvene pjege i deformacije. Jak napad značajno utječe na rast i prinos.

Kovrčavost lista breskve

Biologija gljive Tafrina deformans

Bolest prezimljuje na kori grana i grančica te na pupovima u obliku micelija. Njenom razvoju pogoduje kišno vrijeme.

  • Zaraza započinje na temp. 5 - 10oC, a optimum je 20oC.
  • Simptomi kovrčavosti lista vide se 15 - 25 dana nakon infekcije.
  • Klijanje spora prestaje na temperaturi iznad 25 - 30oC.

Fenološki gledano opasnost od ove bolesti prestaje tek kad plodovi pređu promjer 10-15 mm.

Mjere borbe protiv kovrčavosti lista

Syngenta Vam preporučuje 1-2 prskanja s fungicidom Nordox WG 75 u dozi 150 g u 100 lit (1,5 kg/ha). Stabla treba dobro oprskati uz obilan utrošak vode. Nordox-u možete dodati silikonski okvašivač Etalfix Pro u dozi 25 ml/100 lit da bi se fungicid bolje i ravnomjernije rasporedio po granama i pupovima. Od ostalih pripravaka uz Nordox se može miješati Thiovit Jet ili Bijelo Ulje.

Kovrčavost lista breskve

Zašto odabrati Nordox WG 75?

Nordox WG 75 je jedini bakreni fungicid koji ima 75% bakra u sebi. Odlično se topi u vodi i pogodan je za primjenu klasičnim i naprednim uređajima za prskanje voćaka. Ima sitne čestice bakra i osobine spore redistribucije u vodi. Upravo to čini Nordox otpornijim na ispiranje kišom u usporedbi s drugim bakrenim pripravcima. Dozom od 1,5 kg/ha Nordox jer je najbolji omjer kvalitete i cijene. Dozvoljen je i u ekološkoj proizvodnji.

Foto: RGBStock


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Tagovi

Breskva Kovrčavost lista Zaštita Ekološka proizvodnja Bakar Cvjetni pupovi Voda


Partner