Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 12.05.2015. 15:00
  • Međimurska

Zaštita bresaka, nektarina, trešanja i šljiva

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 214
  • 3
  • 0

Posljednja uputa za zaštitu koštičavog voća je upućena 24. travnja ove godine, odnosno prije 17 dana. U proteklom smo razdoblju u središnjem dijelu Međimurske županije, zabilježili samo tri kišna dana, tijekom kojih je palo približno 29 mm kiše, ali pritom je bilo i pet vrlo vjetrovitih dana tijekom kojih je puhao vjetar brzinom većom i od 25 km/h. Temperature su pritom bile u širokom rasponu od 4° do 28°C, a prosječne dnevne vrijednosti vlage zraka od 62,5 % do 100 %. Nove količine oborina prognostičari najavljuju 15. i 16. svibnja.

Ponavljamo da u uvjetima toplog i povremeno kišnog razdoblja s vrlo visokom vlagom zraka, bilježimo optimalne uvjete za razvoj krastavosti (Venturia carpophilla), šupljikavosti lišća (Stigmina carpophilla) te pepelnice (Sphaerotheca pannosa var. persicae) i to na lišću i plodovima bresaka i nektarina u razvoju, a na šljivama se, osim šupljikavosti, u našim uvjetima još pojavljuju i plamenjača (Polystigma rubrum), te naročito hrđa lišća šljive (Tranzchelia pruni spinosae).

Stoga je u nasadima bresaka, nektarina, trešanja i šljiva u narednom razdoblju moguće koristiti neke površinske fungicide na osnovi kaptana (npr. Captan WP 50 - dopuštenje za šljive i drugo koštičavo voće), folpeta (npr. Futura 50 WP - dopuštenje za šljive) ili mankozeba (Dithane M-45, Cadillac 80 WP - dopuštenje za šljive), te im po potrebi dodajte, ili samo koristite jedan od sustavnih pripravaka, npr. tebukonazol & trifloksistrobin (Nativo WG - dopuštenje za breskve, nektarine, šljive i trešnje), fenbukonazol (Indar EW - dopuštenje za trešnje, marelice, šljive i breskve), boskalid & piraklostrobin (Signum DF - dopuštenje za nasade koštičavoga voća) ili primjerice ciprodinil (Chorus WG - koji se smije koristiti kod bresaka, nektarina, marelica i šljiva).

Od štetnih organizama u nasadima bresaka, nektarina, trešanja i šljiva, tijekom prve polovice mjeseca svibnja, obično bilježimo jače množenje lisnih ušiju (Aphidae), a mogući su još i trips (Thrips spp.) i fitofagne stjenice (Calocoris, Lygocoris, Lygus, Nezara, Palomena), pa je prema potrebi, navedenim fungicidima moguće još dodati vrlo učinkovite pripravke na osnovi acetamiprida (Mospilan SP - dopuštenje za breskve, nektarine i trešnje) ili imidakloprida (Confidor 200 SL -dopuštenje za breskve i nektarine).

Let breskvina savijača (Cydia molesta) je bio intenzivan nakon 5. svibnja, dok prvi leptiri breskvina moljca (Anarisa lineatella) još nisu primijećeni.

Kako se prva generacija breskvina savijača često razvija samo u vršnom dijelu mladica, moguća jača oštećenja od prezimljujuće populacija breskvina savijača očekujemo tijekom svibnja, uglavnom u mladim nasadima gdje se formiraju uzgojni oblik i volumen krošnje. Moguće je tijekom svibnja u breskvama i nektarinama koristiti pripravak Calypso 480 SC (0,02 %), registriran protiv lisnih ušiju, a pokazuje i dobro postrano djelovanje protiv breskvina savijača i moljca.

Let prezimljujuće populacije šljivina savijača (Cydia funebrana) ove je sezone nešto slabiji od prethodnih godina, a nešto brojnije ulove leptira bilježimo također nakon 5. svibnja. Vlasnike plantažnih nasada šljiva obavještavamo da od prve ili prezimljujuće populacija ovoga štetnika ne bilježimo ekonomske štete na plodovima šljive u formi crvljivosti.

Ako se na šljivama pojavljuju lisne uši (Aphidae), moguće ih je uspješno suzbiti dopuštenim pripravcima na osnovi pirimikarba (Pirimor WG) ili flonikamida (Teppeki 50 WG).

Napomena: U preporukama su odabrane djelatne tvari koje su s ograničenjima dopuštene u integriranoj proizvodnji voća prema Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća, koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede. Koristite ih u količinama ili dozama određenim temeljem propisane koncentracije uporabe. Valjanost i ograničenja vezana uz zaštitu bilja, poljoprivrednici mogu provjeriti na sljedećem linku.

Kod primjene insekticida vrlo opasnih i otrovnih za pčele (npr. imidakloprid) poduzmite sve mjere za zaštitu korisnih oprašivača, prije primjene obavijestite najbližu udrugu pčelara, pokosite cvatući podrast i tretirajte u vrijeme kada pčele ne lete.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Šljive Višnje Trešnje Oprašivači Pepelnica Oborine Nektarine Pčelari Lisne uši Koštičavo voće Krastavost Plamenjača Breskve Savjeti Hrđa Milorad Šubić Savijač Međimurska županija Trips Savjetodavna služba Šupljikavost lišća Preporuke


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.