Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 13.07.2015. 15:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita bresaka, nektarina i šljiva

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 113
  • 6
  • 0

U posljednjih sedam dana agroklimatske stanice zabilježile su tri dana s povremenim oborinama, a ukupno je zabilježeno od 5 do 15 litara kiše po kvadratnom metru. Vlažno i sparno vrijeme u fazi dozrijevanja bresaka i nektarina, pogoduje razvoju pepelnice i truleži plodova. Voćarima preporučamo da redovito provode zaštitu, uz obavezno pridržavanje karence odabranog preparata odnosno najkraćeg vremenskog razdoblja koje mora proći od primjene sredstva do berbe plodova.

Za zaštitu od truleži plodova i pepelnice na breskvama, mogu se koristiti pripravci Luna Experience, Indar 5 EW (karenca 3 dana) i Nativo 75 WG (karenca 7 dana), a pripravci Difcor, Signum DF, Switch, i Teldor (karenca 3 dana), registrirani su samo za suzbijanje truleži plodova.

Pripravci Nativo 75 WG, Signum DF i Switch mogu se primijeniti i na nektarinama.

Od početka srpnja bilježimo pojačani ulov leptira breskvinog savijača (Cydia molesta) i breskvinog moljca (Anarsia lineatella), čije su gusjenice uzročnici crvljivosti plodova. Za suzbijanje breskvinog savijača i breskvinog moljca mogu se koristiti insekticidi Runner SC, Affirm (karenca 7 dana) i Coragen 20 SC (karenca 14 dana).

U nasadima šljiva, za preventivnu zaštitu od truleži ploda, mogu se koristiti Teldor, Switch (karenca 7 dana) ili Indar (karenca 3 dana). Od kraja lipnja traje let druge generacije šljivinog savijača (Cydia funebrana) te je potrebno provesti njegovo suzbijanje insekticidom Coragen 20 SC (karenca 14 dana).

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovo web adresi.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Koprivničko-križevačke županije održat će se tokom listopada i prosinca ove godine, prema rasporedu kojeg možete pogledati ovdje.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Breskve Nektarine Pepelnica Trulež plodova Karenca Leptir breskvinog savijača Breskvin moljac Crvljivost Šljive Šljivin savijač Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024