Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 29.04.2015. 11:00
  • Osječko-baranjska

Zaražene izboje voćaka odstranite i spalite

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 54
  • 3
  • 0

Nasadi jabuka nalaze se u različitim fenofazama, ovisno o sortimentu. U većini voćnjaka cvatnja je pri kraju ili je već prošla. Slično je i u nasadima krušaka. Za vikend meteorolozi najavljuju promjenjivo vrijeme s oborinama što znači i jaku primarnu zarazu uzročnikom krastavosti jabuka i krušaka (Venturia inaequalis, Venturia pyrina) te pepelnicom (Podosphaera leucotericha) na jabukama.

Savjetujemo stoga da obavite preventivnu zaštitu nasada jabuka i krušaka protiv krastavosti jednim od sljedećih pripravaka:Delan 700 WGD, Ziram 76 WG, Zato 50 WG, Dithane M-45, Dithane DG NeoTec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Chromodin S-65 WP, Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Merpan 50 WP, Kastor, Polyram DF ili Antracol.

Zaštitu protiv pepelnice na jabukama obavite jednim od pripravaka na bazi sumpora kao što su Sumpor 80 SC, Chromosul 80 ili Cumulus DF. Efikasno uklanjanje žarišta pepelnice postiže se i mehaničkim odstranjivanjem zaraženih jednogodišnjih izboja iz voćnjaka u PVC vrećama te njihovo kontrolirano spaljivanje.

Zaštitu nasada obavezno obavite prije najavljenih oborina i za mirna vremena. Korištena sredstva koristite u količinama i na način naveden u uputama. Obavezno vodite evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama.

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing
e-mail: Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr


Tagovi

Fenofaza Krastavost Venturia inaequalis Venturia pyrina Pepelnica Podosphaera leucotericha Mankozeb Merpan 50 WP Antracol Sumpor Cumulus DF Ivica Lovrinčević


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.