Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 24.03.2009.

Zapuštene njive pretvorio u rodne i unosne voćnjake

Voćarstvo - Milan Štefanec iz Meljana napravio dobar posao uz granicu

  • 2.111
  • 103
  • 0

Premda stručne studije pokazuju da je brdsko područje bednjanskoga kraja idealno za uzgoj voća, u praksi su takvi primjeri rijetki. U Meljanu primjer kako profitabilno iskoristiti njive koje više nitko ne obrađuje, sumještanima je dao 39-godišnji Milan Štefanec, radnik Tvornice obuće Ivančica.

On je na zemljištu površine 3.700 četvornih metara prije četiri godine zasadio 965 sadnica jabuka, od kojih ove godine očekuje 20 tona prinosa. Strast su mu oduvijek bile kruške.

Analize stručnjaka

- Kad su me nakon analize tla stručnjaci upozorili da bih s kruškama imao problema zbog kloroze, zasadio sam jabuke. Tlo sam pognojio sa 30 tona stajnjaka i 20 vreća mineralnih gnojiva te posadio jabuke. Riječ je o isplativom poslu, međutim sadašnji poticaji za razmjerno visoka početna ulaganja ni izdaleka nisu dovoljni - ističe Štefanec.

Pomoći niotkud

Kaže da za nasad, koji ga je stajao oko 70.000 kuna, ni od koga pomoć nije dobio, osim pet kuna što je po sadnici voćke dodjeljuje Varaždinska županija, a matična općina manjim dijelom pomogla je za uređivanje infrastrukture.

- U prošle tri godine urod mi je potukla tuča, a najgore je bilo lani, kad je uništeno 50 posto jabuka. Od države sam dobio odštetu 1.600 kuna, a šteta je bila desetostruko veća - razočaran je Štefanec.

Zaštitu nasada mrežom ne može si priuštiti jer to bi stajalo 60.000 kuna. Unatoč tome Milan ne odustaje. Na tisuću četvornih metara zasadio je 300 krušaka, a plantažu jabuka planira proširiti sa 800 do 900 voćkica.

Autor: LJILJANA RISEK


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Evo 10 finalista kategorije #priroda 😍 uskoro i opširnije na portalu 🤟📸💚 #RuralFoto