Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostanak mladih
  • 10.01.2019. 10:30

Zapošljavanje mladih: Nadbiskupski centar za mlade podržava poljoprivredu

Nadbiskupski centar za mlade Ivan Pavao II ima cilj kroz razne projekte stvoriti bolje uvjete za mlade i time im omogućiti i osigurati bolju budućnost. Tako utječu na opstanak i ostanak mladih.

Foto: Arhiva Zorg-in doo
  • 431
  • 35
  • 0

Evo jedne zanimljive priče neobičnog spoja iz Bosanske Posavine koja je za svaku pohvalu, Nadbiskupski centar i poljoprivreda.

Naime, Nadbiskupski centar za mlade (NCM) Ivan Pavao II ima za cilj stvoriti bolje uvjete za mlade i time im omogućiti i osigurati bolju budućnost. Pored brojnih tema bave se i temama o poljoprivredi i tako utječu na ostanak mladih u susjednoj Bosni i Hercegovini, odnosno utječu na ostanak i opstanak mladih. Sjedište organizacije je u Sarajevu, ali postoji i Regionalni ured u Travniku. Prošle godine, točnije 31. svibnja 2018. godine otvorili su Regionalni ured i u Kornici kod Šamca.

Edukacije iz voćarstva

U suradnji s poduzećem Zorg-In d.o.o. iz Kornice, Srednjom strukovnom školom iz Orašja i Hrvatskim kulturno-sportskim društvom u Kornici organizirali su više predavanja iz sektora poljoprivrede. Jedna od tema je bila "Podizanje voćnjaka", a neka od stručnih predavanja je održala profesorica Gorana Blažanović. Osim Gorane Blažanović u projektima kao voditelji sudjeluju Jozo Miletić i Amanda Đogaš.

Cilj projekta je educirati mlade te raditi na njihovom osnaživanju u poljoprivredi u ovom slučaju voćarstvu.

Praktična edukacija 

Već dugi niz godina, Nadbiskupski centar za mlade Ivan Pavao II organizira različite projekte za mlade sa šireg područja Bosne i Hercegovine realizirajući edukativne, kreativne, socijalne projekte kako bi mladi ostali i radili na razvoju svoje lokalne zajednice. Sudionici u ovih projektima su mladi koji nisu nastavili dalje školovanje, niti se zaposlili, dakle cilj je toj grupi omogućiti edukaciju i tako pokušati pronaći zaposlenje.

Jedan od voditelja na projektima je naš sugovornik Jozo Miletić koji za portal Agroklub ističe: "Nadbiskupski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II radi na neformalnim projektima obrazovanja i edukacije mladih. Jedan od takvih projekata je i luvenes fructus koji je realiziran u suradnji s poduzećem Zorg-ing d.o.o. iz Kornice, Srednjom strukovnom školom Orašje i Hrvatskim kulturno sportskim društvom Kornica. Projekt je usmjeren na populaciju mladih starosne dobi 18-35 godina koji su bez stalnog zaposlenja. Projektom je omogućeno stjecanje znanja i vještina tj. iskustveno učenje kroz teoriju i praksu u poljoprivredi."

Projekt pod nazivom Iuvenes fructus će trajati tri godine.

Certifikat za 20 kandidata godišnje

Svake godine 20 novih kandidata prolazi edukaciju nakon koje dobivaju certifikat, minimalno 5 najuspješnijih kandidata dobiva i start up poticaj za pokretanje samostalnog biznisa u vidu sadnog materijala ili druge potrebne opreme u protuvrijednosti do 10.000 KM (oko 40.000 kuna).

Edukacije su namijenjene mladima od 18 do 35 godina

Miletić navodi kako su ciljevi ovoga projekta ostvariti partnerstvo sa svim sudionicima projekta radi održivog povratka i ostanka, animirati mlade za rad u voćnjaku, otvaranje novih radnih mjesta, osposobljavanje mladih za rad u poljoprivredi i kroz start up poticaj pružiti mogućnost pokretanja samostalnog biznisa.

"Do sada je kroz dvije godine trajanja ovog projekta edukaciji pristupilo 40 mladih od kojih je njih jedanaest dobilo start up poticaj. Predstoji nam još jedan ciklus koji starta početkom godine, dosadašnje iskustvo je dobra zainteresiranost mladih za ovaj projekt, a samim time i za bavljenje poljoprivredom, nadamo se da će se tako i nastaviti. Želja nam je da ovaj projekt ne završi samo na jednogodišnjoj edukaciji i start up poticajima nego da se nastavi kroz pružanje stručne i tehničke podrške, te kroz nove ideje i uvođenjem novih tehnologija osnažiti svakog pojedinca, a samim time i projekt", zaključio je Miletić. 


Tagovi

Ostanak mladih Nezaposlenost Zapošljavanje Nadbiskupski centar za mlade Edukacije Voćarstvo Start up Poticaj


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!