Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni projekt
  • 09.10.2013. 11:47

Zadrugarske smokve, masline i vinova loza

Pod Malačkom će branitelji zasaditi 2911 sadnica smokve, 125 maslina i 5700 loza

Foto: RGBStock.com
  • 723
  • 33
  • 0

Braniteljska zadruga “Tvrda stina” planira na površini od 12 hektara zasaditi 2911 sadnica smokve, 125 stabala maslina i 5700 trsova, a cijeli projekt vrijedan je gotovo četiri milijuna kuna. Zemljište pod Malačkom zadruga je, temeljem javnog natječaja, od Ministarstva poljoprivrede dobila u koncesiju na rok od 50 godina. Na površini od 10,5 hektara planiraju sadnju smokava i maslina, a na preostalih 1,5 hektara vinovu lozu. Od sorti maslina, prevladavat će oblica, dok će loza biti sorti merlot i maraština. Izradili su i cijeli projekt, jer za ovu investiciju planiraju povući 1,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz IPARD sustava EU-a.

U projekt je uključeno čak 10 fizičkih osoba iz zadruge, zaposlili su i inženjera poljoprivrede, a u tijeku je javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš. Uz nju, trebalo je ishodovati i brojnu dokumentaciju u sklopu izrade projekta, za koji, kako kažu, vjeruju da će biti uspješan, prenosi Slobodna Dalmacija. Imaju i jamstvo da će se sve uspjeti otkupiti, sama smokva, a kroz drugu fazu projekta i proizvodi od smokve. Sušene smokve, džemovi i razne domaće slastice. Prvi plodovi smokve očekuju se za otprilike četiri godine, a ovo je, kažu, i najveći nasad smokve na katelanskom području.

Na samom vrhu zemljišta planira se izgradnja kanala koji će se obložiti nepropusnom folijom, a iz njega će slobodnim padom voda do sadnica, pa će sustav za navodnjavanje biti riješen.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Oblica Zadruga Masline Vinova loza Tvrda stina IPARD