Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jabuka
  • 05.10.2013. 08:00

Zadovoljavajući urod u Borincima

Nešto manji urod, oko 2,5 vagona po hektaru, bilježi se u starom voćnjaku jabuka koji se prostire na oko 130 ha, a glavni razlog je prevelika rodnost

Foto: hermitwoods.com
  • 1.194
  • 85
  • 0

U voćnjaku Borinci, na južnim obroncima Đakovačko--vinkovačkoga ravnjaka, u tijeku je berba jabuka. Rezultati ovogodišnje berbe daju razloga za optimizam i zbog količina, ali i kvalitete jabuka. "Upravo je u tijeku berba zlatnog delišesa u mladom voćnjaku koji se prostire na oko 25 hektara. U berbu je uključeno 150 sezonskih radnika koji uglavnom rade preko vaučerovih knižica. Iako se na prvi pogled tako ne čini, berba jabuka iznimno je zahtjevan posao jer se traži izuzetno čista jabuka koja mora biti s peteljkom. Ako je jabuka bez peteljke to više nije prva klasa. Zlatni delišes je poglavito osjetljiv na dodir prstiju te je kod njegove berbe potrebna pažnja", navodi tehnologinja Gordana Barunčić.

Prema njezinim riječima, s plodovima te sorte jabuka je potrebno stoga što manje manipulirati jer svako nagnječenje na plodu brzo posmeđi i to onda više nije prva, nego druga i ostale klase jabuka. Podsjeća kako je prva klasa sve iznad 65 krupnoće i bez ikakvih oštećenja, a takav je rod u mladom voćnjaku gotovo sav. Urod zavisi od sorte, a u prosjeku iznosi oko 3,5 vagona po hektaru čime su u Bornicima itekako zadovoljni.

Nešto manji urod, oko 2,5 vagona po hektaru, bilježi se u starom voćnjaku jabuka koji se prostire na oko 130 hektara, a glavni razlog je prevelika rodnost toga voćnjaka. Naime, kako u lipnju nije došlo do očekivanog opadanja plodova, voćke su prerodile te su plodovi uslijed toga ostali manji, što se negativno odrazilo i na prinose. Međutim, i ta jabuka biti će iskorištena, kao i ona koja je pala na tlo. Ona će se naime preraditi u ukusan sok od jabuka.

U posljednjih deset godina površine pod trajnim nasadima voća, znatno su povećane u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prema podacima Poljoprivredno savjetodavne službe koji se odnose na trajne nasade voća, na području Vukovarsko-srijemske županije u posljednjih deset godina zasađeno je oko 900 ha novih nasada voća, što je izravno utjecalo i na povećanje proizvodnje kako konzumnog tako i voća za industrijsku preradu. U prosječnim proizvodnim godinama, u strukturi proizvodnje, na prvom je mjestu jabuka i čini oko 60% ukupne tržišne vrijednosti proizvodnje.

Foto: hermitwoods.com


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Berba Voćnjak Voćarstvo Borinci Urod Zlatni delišes Trajni nasadi Vukovarsko-srijemska županija


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs