Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici jabuka
  • 04.05.2024. 09:00

Zabilježeni simptomi napada osice jabuka: Sada je ključan tretman zaštite!

Kako bi se pratila pojava štetnika postavljaju se bijele ljepljive ploče. Čim se ulovi više od 20 jedinki, to je siguran znak da se treba tretirati nasad.

Foto: Bojan Kecman
  • 411
  • 32
  • 0

Jabučna osica, Hoplocampa testudinea, jedan od najčešćih štetnika u ekološkim voćnjacima, počela je činiti štetu, stoga je krajnje vrijeme da se poduzmu mjere zaštite. Kao pagusjenica ona prezimljava u zemljištu. Odrasle jedinke koje su žuto-smeđe boje, pojavljuju se u proljeće, kada temperature prijeđu 15 stupnjeva Celzijusa i polažu jaja na čašicu cvijeta.

Razvija jednu generaciju godišnje

Jaja su svijetlo-žute boje i vrlo teško se uočavaju. Njihov razvoj traje oko dva tjedna, a gusjenica oko tri. Za to vrijeme, jedna gusjenica koja je prvo svijetle, a kasnije smeđe boje, može oštetiti i više od pet plodova.

Na površini prvo prave rupice, a onda se ubušuju u plod

Pošto se jaja razvijaju u čašici ploda, prvo se hrane na njegovoj površini praveći rupice, a onda se ubušuju u plod, praveći male kanaliće koji se uočavaju i na površini ploda. Zatim prelazi u druge plodove, a onda se spušta u tlo.

Osica razvija samo jednu generaciju godišnje, a s obzirom da polaganje jaja traje do kraja cvjetanja, sada je ključan trenutak da se stabla tretiraju protiv ove štetočine.

Kako bi se pratila pojava štetnika postavljaju se bijele ljepljive ploče, ali se moraju brzo skinuti zbog korisnih kukaca i to čim se na pločici ulovi više od 20 jedinki, jer je to najsigurniji znak da se treba tretirati nasad.

Pomažu i organski preparati

Najbolje bi bilo da se koriste sredstva, insekticidi koji djeluju parama, ali imajući u vidu da se njihov broj konstantno smanjuje, proizvođačima se savjetuje da se konzultiraju sa stručnjacima za zaštitu bilja. Aktivne tvari na površini ploda također mogu spriječiti prelazak gusjenica iz jednog u drugi plod.

Koristite sredstava koja sprečavaju ishranu gusjenica

Što se tiče ekološke zaštite, korištenje sredstava koja sprječavaju ishranu gusjenica, najbolje su rješenje. Posljednjih godina pojavila su se sredstva na bazi smeđih, crvenih i zelenih algi, s organskim dušikom i ugljikom. Međutim, nisu dostupna mnogim proizvođačima jer su skuplja u odnosu na konvencionalne preparate. Preporučuje se litra preparata na 300-350 litara vode.


Tagovi

Osica jabuka Ljepljive ploče Organski preparati Pagusjenice Organski azot


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.