Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 14.03.2017. 15:00

Vrijeme je za zimsko ili plavo prskanje

Zimsko ili plavo prskanje je najvažnija preventivna mjera u zaštiti bilja koju na voćkama i vinovoj lozi nikako ne bi smjeli preskočiti.

Foto: Max_Helloween/bigstockphoto.com
  • 5.489
  • 353
  • 0

Ožujak je u narodu, pa tako i u poljoprivredi usprkos naglim vremenskim promjenama, rado očekivan mjesec. Prema kalendaru, u ožujku "službeno završava zima i započinje proljeće".

Svake godine početkom ožujka napominje se važnost zimskog prskanja u voćarstvu i vinogradarstvu. Tako ćemo i ove sezone podsjetiti na isto.

Zimsko ili plavo prskanje je najvažnija preventivna mjera u zaštiti bilja koju na voćkama i vinovoj lozi nikako ne bi smjeli preskočiti. Tvrtka Chromos Agro za zimsko prskanje preporuča dobro znan bakreni fungicid Cuprablau Z. Cuprablau Z je najbolji bakreni pripravak s najdužim stažem na tržištu. Njegova poboljšana svojstva i savršena formulacija su dokaz zašto je najprodavaniji fungicid u posljednjih 50 godina.

Prije prskanja pripremiti stabla

Ove sezone tvrtka se može pohvaliti i sa proširenjem primjene na male kulture te registracijom pakiranja od 100 g za neprofesionalne korisnike, amatere.

Prije prskanja Cuprablau Z potrebno je pripremiti stabla, kako bi zimsko prskanje bilo što kvalitetnije izvedeno. S voćaka se moraju ukloniti sve suhe, polomljene i nepotrebne grane, ukloniti staru koru, lišajeve i mahovine, te prorijediti krošnju, kako bi omogućili kvalitetnije pokrivanje i bolje prodiranje sredstva do skrivenih štetnika. Prskati treba po suhom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5 Celzijevih stupnjeva.

Kod zimskog i ranoproljetnog prskanja posebno je bitna kvaliteta prskanja.

Voćke i vinovu lozu potrebno je dobro oprskati sa svih strana i doslovno ih "okupati" otopinom, jer uzročnici bolesti prezimljuju kako na kori, tako i u rašljama grana i u pukotinama kore.

Primjena na koštićavim voćkama

Primjenom fungicida Cuprablau Z u koncentraciji 0,8% (80 g u 10 l vode) suzbijamo ekonomski najznačajnije bolesti koštićavih voćaka koje prezimljuju na grančicama, kori ili ispod ljuskica pupova zaraženih voćaka (kovrčavost lista breskve, šupljikavost lista koštičavih voćaka, krastavost ploda jabuke i kruške, rogač šljive). Preporuča se obaviti prskanje već u jesen nakon opadanja lišća ili dva puta tijekom zime najkasnije do početka vegetacije.

Jezgričave voćke

Cuprablau Z suzbija krastavost jabuke i kruške (Venturia spp.). Uzročnik bolesti prezimljuje na kori i otpalom lišću. Preporuča se prskanje od faze mirovanja do pojave mišjih ušiju u koncentraciji od 0,5-0,8%. Cuprablau Z također suzbija bakterijsku pjegavost oraha i ljeske u količini 2 kg/ha uz utrošak vode 350-700 l/ha. Primjenjuje se u proljeće nakon zimske rezidbe, u trenutku pupanja (prije cvatnje).

Suzbijanje crne pjegavosti vinove loze

Cuprablau Z se primjenjuje u fazi mirovanja vegetacije do faze vunastog pupa u koncentraciji od 0,8-1% za suzbijanje crne pjegavosti vinove loze (Phomopsis viticola).

Simptomi ove bolesti mogu se uočiti vrlo lako na zaraženim mladicama vinove loze koje poprimaju sivkastu boju i prekrivene su mnogobrojnim crnim točkicama (plodna tijela gljive). Također se primjenjuje za suzbijanje plamenjače, crvenila lista i crne truleži grožđa primjenom od kretanja vegetacije do cvatnje i nakon cvatnje, u koncentraciji 0,3% (30 g u 10 l vode).

Redovitim provođenjem prskanja do manje bolesti

U maslini Cuprablau Z primjenjuje se u jesen ili u rano proljeće, najkasnije do cvatnje, za suzbijanje paunovog oka (Spilocaea oleagina) u koncentraciji od 0,3% (300 g u 100 l vode).

Za istovremeno suzbijanje štetnika koji prezimljuju na i pod korom voćaka i vinove loze (jaja crvenog voćnog pauka, zimska jaja lisnih uši) preparatu Cuprablau Z potrebno je dodati i mineralno ulje. Redovitim provođenjem zimskog prskanja voćaka, vinove loze, masline preparatom Cuprablau Z značajno se smanjuje kasnija jača pojava ovih bolesti u vegetaciji.

Za više informacija o zimskom ili plavom prskanju, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.
Ovaj je članak savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uprabu priloženu uz proizvod.

Foto: Max_Helloween/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Cuprablau Z Prskanje Voćke Zimsko Krastavost Masline Vinova loza Pjegavost


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong