Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimsko prskanje
  • 09.03.2020. 12:00

Vrijeme je za zimsko ili plavo prskanje: Prije upotrebe važno je pripremiti stabla

Zimsko ili kako ga još neki zovu plavo prskanje najvažnija je preventivna mjera u zaštiti bilja koju na voćkama i vinovoj lozi nikako ne bi smjeli preskočiti, savjetuju iz tvrtke Chromos Agro.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 4.578
  • 431
  • 1

Ožujak je prijelazni mjesec godišnjih doba ili kako ga još zovemo, ugodna najava proljeća, no poslužit ćemo se narodnom poslovicom koju su koristili naši stari "U ožujku vjere nije, ni kada plače ni kada se smije".

Kako su prošlog mjeseca vladale izrazito visoke temperature, u ovom periodu godine za očekivati je ranije buđenje vegetacije. Također, meteorolozi narednih dana najavljuju mogućnost svakodnevnih oborina koji će za posljedicu imati stvaranje uvjeta za zarazu uzročnicima različitih biljnih bolesti.

"Svake godine početkom ožujka napominjemo važnost zimskog prskanja u voćarstvu i vinogradarstvu. Tako i ove sezone podsjećamo na isto", poručuju iz Chromos Agro.

Zimsko ili kako ga još neki zovu plavo prskanje, najvažnija je preventivna mjera u zaštiti bilja koju na voćkama i vinovoj lozi nikako ne bi smjeli preskočiti. Preporuka za zimsko prskanje je dobro poznati bakreni fungicid Cuprablau Z i novi preventivni kontaktni fungicid i baktericid Cuprablau Z 35 WG. "Zbog izuzetne finoće čestica, ima dobro prianjanje i ravnomjernu raspodjelu po površini listova. Ova svojstva omogućuju veću učinkovitost fungicida i baktericida", naglašavaju.

Prednosti prskanja s Cuprablau Z 35 WG

Prednosti prskanja ovim sredstvom je što ima širok spektar djelovanja na gljivična oboljenja bilja, dobru baktericidnu učinkovitost, mali je rizik od razvoja otpornih gljivičnih sojeva, preporučuje se za suzbijanje bolesti u integriranoj i organskoj proizvodnji, a što je najbitnije nije štetan za korisne organizme.

"Ovaj fungicid ne "praši" kada pripremate smjesu. Zaštita tijekom zime kod većine voćnih vrsta se s razlogom smatra osnovnom zaštitom jer u voćnjacima u kojim se pravovremeno provede kvalitetno zaštita tijekom zime, tijekom vegetacije ima daleko manje problema s mnogim štetnim organizmima", ističu proizvođači. 

Prije upotrebe važno je pripremiti stabla 

Prije upotrebe sredstava potrebno je pripremiti stabla kako bi zimsko prskanje bilo što kvalitetnije izvedeno. S voćaka se moraju ukloniti sve suhe, polomljene i nepotrebne grane, ukloniti staru koru, lišajeve i mahovine te prorijediti krošnju kako bi omogućili kvalitetnije pokrivanje i bolje prodiranje sredstva do skrivenih štetnika.

"Ne treba štedjeti na pesticidnoj tekućini. Voćke i vinovu lozu potrebno je dobro oprskati sa svih strana i doslovno ih okupati otopinom jer uzročnici bolesti prezimljuju kako na kori, tako i u rašljama grana i u pukotinama kore", savjetuju. 

Voćke je potrebno "okupati"

Pored dobro natopljenih pupova pripremljenim škropivom, potrebno je dobro oprskati sve rodne grančice, tanje i deblje grane kao i debla jer se na svim tim dijelovima stabla nalazi mnoštvo spora od kuda ih vjetar ili kapljice kiše odnose na pupove. Stoga stabla treba doslovce okupati, što većina voćara uglavnom i radi, zbog čega se zimsko tretiranje obično naziva zimsko kupanje voćaka. Prskati treba po suhom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5 C.

"Dakle, za zdravo voće i vinovu lozu najvažnije je zimsko prskanje, s pripravkom koje ima najbolje karakteristike na tržištu – Cuprablau Z. Zato i ove godine na vrijeme pomozimo našim voćkama da u novu vegetacijsku sezonu uđu bez prisutnosti štetne populacije štetnika i uzročnika bolesti", zaključuju iz Chromos Agro.


Tagovi

Zimsko ili plavo prskanje Chromos Agro Vegetacija Cuprablau Z Cuprablau Z 35 WG Fungicidi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner