Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dušična gnojidba
  • 21.04.2014. 13:20

Vrijeme je za prihranu masline

Nakon obavljene osnovne gnojidbe s NPK ili PK formulacijama te Ureom (Florin 7), slijedi druga dušična gnojidba u tlo s KAN-om!

Foto: depositphotos.com
  • 4.840
  • 62
  • 0

Nakon obavljene osnovne gnojidbe s NPK ili PK formulacijama te Ureom (Florin 7), slijedi druga dušična gnojidba u tlo s KAN-om (Florin 6) u količini 15-20 grama/m2, odnosno 10-20 kg/1000 m2. Prilikom gnojidbe mineralnim gnojivima, gnojiva se rasipavaju po površini koja je šira za 1/3 od površine krošnje. Potreba za dušikom nakon zametanja plodova vrlo je visoka, ali zbog nedostatka vlage u tlu, on je nedostupan. Stoga dušik primjenjujemo prskanjem lista 3 do 5 postotnom otopinom Uree (3-5 kg UREE na 100 litara vode), nekoliko puta tijekom vegetacije posebice od sredine svibnja do kraja kolovoza.

Otopinu Uree najbolje je primjenjivati s Fertinama – tekućim mineralnim gnojivima. Na svim tlima početkom svibnja otopina Uree primjenjuje se s 1 postotnom Fertinom B (1 litra Fertine B/ 100 litara vode) kako bi se osigurao bor za bolju oplodnju i zametanje plodova. Nakon zametanja pa sve do berbe primjenjuje se Fertina V sama ili zajedno s otopinom UREE. Fertina V sadrži hranjiva neophodna za normalan rast i razvoj masline, nakupljanje ulja, obojenost, težinu i veličinu masline poput dušika, fosfora, kalija, željeza, cinka, mangana, bakra i bora. Primjenjuje se kao 2 postotna otopina (što znači 2 litre Fertine V na 100 litara vode).

Na karbonatnim tlima česte su pojave nedostatka željeza, bora i cinka na listu, pa ih je potrebno dodavati prskanjem lista jer se vrlo učinkovito uklanja njihov nedostatak. Željezo dodajemo vrlo često, svakih 10 - 14 dana, prskanjem u koncentraciji 0,2 - 0,5 posto (200 do 500 ml Fertine Fe /100 litara vode). Za opskrbu cinkom i borom primjenjuje se Fertina R u koncentraciji 2 posto, što znači 2 litre Fertine R 100 litara vode (ili otopine ukoliko se primjenjuje s Ureom).

Navedene Fertine potrebno je dodavati barem četiri do pet puta tijekom vegetacije kako bi plodovi imali izražajnu obojenost, veličinu ali i bolje nakupljanje ulja. Učestale primjene navedenih Fertina sprečavaju opadanje plodova masline sa stabla. Prema riječima nekoliko maslinara iz Kaštela, primjenom Fertine R smanjeno je širenje raka masline tijekom prošle godine.

Na crvenicama uz Fertinu V i Fertinu B obvezna je primjena 2 postotne otopine Fertine Ca (2 litre Fertine Ca u 100 litara vode). Fertina Ca sadrži kalcij koji plodu daje čvrstoću i povoljno utječe na životnu trajnost te otpornost mesa i pokožice na biološka (bakterije i gljivice) i mehanička oštećenja, posebice prilikom berbe. Prskanje kalcijem obavlja se tri do pet puta tijekom rasta ploda do same berbe. Najveća potreba za učestalim prihranjivanjem maslina slijedi intenzivnim razvojem ploda koji se odvija od kraja lipnja do kraja kolovoza kada se u lišću masline javlja depresija opskrbljenosti hranjivima. U tom razdoblju plodovi predstavljaju intenzivne crpke hranjiva i mogu oslabiti stablo koje u ekstremnim uvjetima ozbiljno odbacuje plodove. Kako ne bi došlo do neželjenog gubitka prinosa i kvalitete, ali i iscrpljivanja hranjiva potrebnih za slijedeće zametanje cvjetnih resica, tijekom ljeta je neophodna primjena tekućih mineralnih gnojiva.

Sastav Fertina koje se spominju u tekstu:
Fertina Fe otopina željeza: željezo (Fe) vodotopivo 6 % od čega 1,1 % helatizirano s EDTA
Fertina B otopina bora: bor (B) topiv u vo-di 4 %
Fertina V za voćke: dušik (N) 4 %, fosfor (P2O5) 7 %, kalij (K2O) 9%, bor (B) 0,2 %
EDTA helati: bakar (Cu) 0,002 %, željezo (Fe) 0,02 %, mangan (Mn) 0,01 %, cink (Zn) 0,02 %
Fertina Ca za jabuke i kruške: dušik (N) 8%, kalcij (CaO) 12 %

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Prihrana masline Dušična gnojidba Urea KAN Fertina Petrokemija Nedostatak željeza Bor Cink Tekuća mineralna gnojiva Opadanje plodova Depresija opskrbljenosti hranjiva


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]