Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 13.10.2019. 13:30

Vrijeme je za osnovnu gnojidbu voćaka s manje dušika, a više fosfora i kalija

U osnovnoj gnojidbi višegodišnjih kultura primjenjuje se gnojivo s manje dušika, a više fosfora i kalija. Njena primjena vezana je uz jesensku obradu tla i služi prvenstveno za unošenje fosfora i kalija u dublje slojeve tla.

Foto: Pixabay/keigroen
  • 1.709
  • 132
  • 0

Nakon berbe u voćnjacima, vrijeme je za unos hraniva za sljedeću vegetacijsku godinu. Izuzetak su masline koje još uvijek nose plodove i u tijeku su intenzivnog nakupljanja ulja te se prihranjuju većinom hraniva od ljeta do berbe, unosom u tlo i folijarno.

Za osiguranje dobre ishrane u tlo se unosi dušik, fosfor, kalij, a po potrebi bor, cink, magnezij i drugi hranjivi elementi. Utvrđivanje pojedinih količina biljnih hraniva u redovitoj gnojidbi obavlja se putem kemijske analize tla, kojom se utvrđuje opskrbljenost pristupačnim hranivima u tlu, ali i analizom lišća (folijarna analiza) u određenoj fazi vegetacije. U osnovnoj gnojidbi višegodišnjih kultura primjenjuje se gnojivo s manje dušika, a više fosfora i kalija. Njena primjena vezana je uz jesensku obradu tla i služi prvenstveno za unošenje fosfora i kalija u dublje slojeve tla.

Gnojidbu primijeniti po cijeloj površini nasada

Mineralna gnojiva za jesensku ili osnovnu gnojidbu primjenjuju se po cijeloj površini nasada. Iznimno, u nasadima rijetkog sklopa ili gdje se radi o pojedinačnim stablima, dodaju se u zonu oko stabala, nešto širu od krošnje. Tijekom osnovne gnojidbe voćnjaka i maslinika Petrokemija savjetuje dodati 400-500 kg/ha (40-50 kg/1000 m2 ili 40-50 g/m2) NPK 7-20-30. Ukoliko se gnoji sa NPK (MgO,SO3) 7-14-21 (2,18) ili NPK (MgO) 8-16-24(2) unosi se 570-700 kg/ha (57-70 kg/1000 m2 ili 57-70 g/m2).

U maslinicima se tijekom rujna dodaju dušično sumporna gnojiva poput Petrokemijas-a (NS 20-24) ili ASN (NS 26-15) za intenzivnije nakupljanje ulja u plodovima masline u količini 100-150 kg/ha (10-15 kg/1000 m2 ili 10-15 g/m2). Na skeletnim tlima treba voditi računa o postotku skeleta. Ukoliko % skeleta prelazi 50% volumena tla ukupna količina gnojiva primjenjuje se u barem dva obroka.

Za više informacija o gnojidbi voćnjaka, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Voćnjak Osnovna gnojidba Petrokemija NPK gnojiva


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: [email protected] web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovo je motar ili matar, samonikla biljka koja raste iz kamena. Najbolje ju je brati početkom ljeta prije cvjetanja, pa kiseliti i jesti uz brojna jela.