Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljara Vodnjan
  • 21.04.2023. 09:00
  • Istarska, Vodnjan

Vodeći istarski maslinarski stručnjak Edi Družetić otkriva tajnu uspjeha hrvatskih ulja

Hrvati nemaju velike količine, ali uz dobre prirodne uvjete uzgajaju masline s puno ljubavi. A vole se i natjecati. Biti najbolji, kaže Edi Družetić

Foto: FB/Uljara Vodnjan
  • 1.593
  • 126
  • 0

Kako vrijeme odmiče tako se na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku među nagrađenima sve češće pojavljuju i ulja iz Istre, najpoznatije hrvatske maslinarske regije. S dva zlatna odličja za robne marke Salvela Aurum i Punta Cissana srednjeg intenziteta može se pohvaliti i Uljara Vodnjan.

"Bilo je za očekivati. Imamo vrhunska ulja, ali nagrade uvijek ugodno iznenade“, kaže  za Olive Oil Times poznati istarski agronom i tehnolog Edi Družetić. On se već više od 40 godina profesionalno, ali i strastveno bavi maslinarstvom.

Uljara Vodnjan je u sklopu tvrtke Agroprodukt u kojoj Družetić skrbi o 12.000 stabala maslina domaćih i introduciranih sorti koje se prostiru na 45 hektara na lokacijama Barbariga i Fažana. Najstarija, ali i najmodernija ne samo u Istri nego, tvrde upućeni, u cijeloj Hrvatskoj.

Preraditi mogu do tri tone na sat 

Uljara koja na istom mjestu postoji više od 100 godina, lani je temeljito obnovljena i modernizirana. Novi pogon s novim strojevima povećanog kapaciteta omogućava kvalitetnu preradu u kratkom roku. "Preraditi možemo do tri tone na sat“, ističe naš sugovornik. Od plodova iz vlastitih maslinika tradicionalnom metodom prešanja dobili su 33.000 litara ekstra djevičanskog ulja, a preradili su i 1.100 tona ostalih istarskih maslinara. Zanimljivo, svoje masline na preradu u ovu uljaru ne donose samo istarski nego i pojedini maslinari s Krka i drugih otoka s Kvarnera u Primorsko-goranskoj županiji.

Sezona je bila dobra. Urod iznaprosječan. Godina vruća i suha pa ulja imaju naglašeniju gorčinu s malo manje voćnosti i aroma nego inače, komentira Družetić. Otkrio nam je i kako su proizveli  svoja nagrađene brendove Salvela Aurum i Punta Cissana.

"Posebno pazimo kod berbe i prerade. Nastojimo proizvesti skladna višesortna ulja od domaćih i introduciranih sorti iz naših maslinika", napominje otkrivajući da je linija Salvela od Buže, Rosignole, Picholena, Pendolina i Ascolane, a Punta Cisana isključivo od četiri domaće sorte: Buža, Rosignola, Plominka i Puntoža sa stabala starih 200 i više  godina. Od 2016. godine otkad sudjeluju na NYIOOC-u Uljara Vodnjan redovito osvaja nagrade i to 12 zlatnih za tri brenda i jednu srebrnu.

Hrvatski maslinari drugi na najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku!

Na pitanje je li iznenađen dosadašnjim rezultatima koje su na ovom natjecanju postigla hrvatska ulja Družetić je odgovorio: Uspjeh je bolji od očekivanog, ali nisam iznenađen.

"Hrvati nemaju velike količine, ali uz dobre prirodne uvjete uzgajaju masline s puno ljubavi. Provode sve agrotehničke mjere od rezidbe, zaštite, gnojidbe  do berbe i prerade. Sve s ciljem da proizvoedu vrhunska ulja u čemu i uspijevaju. A vole se i natjecati. Biti najbolji“, dodao je uz karakterističan osmijeh-

Zato i na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku iz godine u godinu postižu sve bolje razultate. Prije  tri godine četvrti, lani treći, a ove godine u dosadašnjem tijeku natjecanja popeli su se na drugo mjesto. Sa do danas osvojenih 90 nagrada (82 zlata i 8 srebra) odmah su iza Italije (140 nagrada), a ispred Španjolske (81), Turske (71), (Grčke (66) Sjedinjenih američkih država (62), Portugala (18), Francuske (6) i drugih zemalja s neusporedivo većom proizvodnjom maslinovih ulja.

Sva dosad nagrađena hrvatska ulja na NYIOOC-u 2023. pogledajte ovdje, a rezultate, statistiku i tablicu NYIOOC ovdje


Tagovi

NYIOOC Edi Družetić Uljara Vodnjan Ocjenjivanje ulja Zlatne medalje Salvela Aurum Punta Cissana


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."