Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 10.12.2021. 07:30

Voćnjak zimi: Kako prepoznati i ukloniti štetnike koji mogu prezimiti?

Pažljivo pregledajte ima li na voćnim stablima mumificiranih plodova, paučinastih gnijezda gusjenica. Potrebno je pregledati koru stabla i grana, nabore oko pupoljaka, pupoljke, zonu korijenovog vrata, zemlju okolo stabla, opalo lišće u podnožju voćke. 

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 821
  • 69
  • 0

Na prvi pogled nam se čini da sve u voćnjaku miruje u zimskom periodu. Međutim, tek ćemo na proljeće otkriti da su u njemu prisutni razni štetnici i shvatiti kolika je šteta. Kako bismo to spriječili, potrebno je tijekom zime obaviti redovne preglede voćnih stabala i djelovati u cilju njihova suzbijanja.

Samo tako možemo utvrditi stanje u voćnjaku, prisustvo štetnika i prezimljujućih oblika kukaca i uzročnika bolesti te nastala oštećenja i prema tome poduzeti aktivnosti u cilju zaštite voćnjaka i predvidjeti pojavu neželjenih organizama u periodu vegetacije.

Gdje se sve zavlače?

Redovni pregledi se vrše od početka mirovanja do kretanja vegetacije na proljeće. Pažljivo pregledajte ima li na voćnim stablima mumificiranih plodova, paučinastih gnijezda gusjenica? Potrebno je pregledati koru stabla i grana, nabore oko pupoljaka, pupoljke, zonu korijenovog vrata, zemlju okolo stabla, opalo lišće u podnožju voćke. 

Naime, u mumificiranim plodovima ostaju oblici štetnih gljivica, a insekti prezimljavaju u različitim oblicima, kao odrasle jedinke, u obliku ličinke ili kukuljice. Na granama su jasno uočljiva paučinasta gnijezda koje formiraju gusjenice, što možemo mehanički ukloniti i spaliti sakupljeni materijal.

Nepoželjan materijal iznesite i spalite (Foto: Depositphotos/DJSrki)

U naborima oko pupoljaka možemo uočiti položena zimska jaja mnogih štetnika, a primjer tome je crveni voćni pauk i mrazovac. Jaja, ličinke i kukuljice uočit ćemo na površini kore, u pukotinama ili ispod kore koja se ljušti. Štitasta uš se zadržava ispod štita ženke na površini. Ako na ili ispod ispucale kore debla uočimo ovakve pojave, treba obaviti četkanje nakon što smo okolo debla raširili foliju na koju će pasti sve nepoželjno, a što treba spaliti. 

Okoliš za preživljavanje je i opalo lišće zbog čega ga treba sakupiti i ukloniti iz voćnjaka. Ono se može iskoristiti za kompostiranje pod uvjetom da se odvija kako treba i da kompostna masa dostigne temperaturu oko 60°C jer se njezinim zagrijavanjem uništavaju prezimljujući oblici.

Ako tijekom jeseni okopavamo zemlju oko stabla izbacit ćemo štetne organizme i oblike na površinu. Time će biti izloženi djelovanju negativne temperature i postat će hrana za ptice. Primjerice, krumpirova zlatica prezimljava na dubini od 25cm, dok rovca možemo pronaći na dubini od 2m.

Ako zonu oko stabla malčiramo debelim slojem malča spriječit ćemo izlazak štetnika na površinu tijekom proljeća zbog čega dolazi do njihovog propadanja.

Mehaničko uklanjanje i tretiranje

Prag štetnosti se utvrđuje za svakog štetnika posebno, kao i način djelovanja. Kada se radi o malom broju stabala ili se prezimljujući oblici lako skidaju sa stabla, možemo obaviti mehaničko uklanjanje: stružemo koru, skidamo mumificirane plodove, režemo paučinasta jajna legla i napadnute grane.

Obavezno pregledajte stabla na prisustvo jaja lisnih ušiju, crvenog pauka, kruškine buhe. Oni mogu preživjeti u velikom broju i izazvati ogromne štete. Tretiranjem možemo uništiti jaja i spriječiti štete koje bi nastale tijekom perioda vegetacije.

Za tretiranje čekajte lijep dan (Foto: Depositphotos/Hackman)

Kod tretiranja treba obratiti pažnju na temperaturu tijekom dana, jer neki preparati neće djelovati ako je temperatura ispod 10֯C. Pravilo je da se ono ne preporučuje kada su one ispod nule.

Ptice – pomagači u zaštiti bilja

Važna ekološka mjera u zaštiti bilja je privlačenje ptica.

U tu svrhu možemo postaviti zimske hranilice koje će ih zadržati, a one će "obaviti pregled" voćnjaka ili vrta, pronaći i uništiti skrivene štetnike. 


Tagovi

Pregled voćnjaka Voćnjak zimi Radovi u voćnjaku Zaštita voćaka Štetnici Kompostiranje voćki Gljivice Gusjenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]