Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 07.03.2009.

Voćari zatražili milijardu eura investicija

Od sto krušaka pet je domaćih

Foto: Biljana Gaurina/CROPIX
  • 999
  • 50
  • 0

Voćari su na sastanku u Rovinju od Vlade zatražili milijardu eura investicija koje bi omogućile izvoz voća, ali i smanjenje uvoza nakon što uspijemo proizvesti dovoljno za cijelo domaće tržište.

Procjenjuje se da bi država u razvoj voćarstva trebala uložiti oko jedne milijarde eura što bi bilo dovoljno da Hrvatska postane značajna izvoznica voća, odnosno to bi omogućilo da izvozi voća u vrijednosti 300 do 350 milijuna eura, istaknuto je na 4. međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju voćara koje danas završava u Rovinju.

Voćari ističu kako je nužno povećati proizvodnju voća kojeg Hrvatska godišnje uvozi za oko 160 milijuna eura, a da bi se to postiglo potrebna su veća ulaganja u postojeće i nove nasade.

Procjenjuje se da bi trećina novca utrošena na uvoz voća u proteklih 18 godina, ili više od sedam milijardi kuna, bila dovoljna da Hrvatska preraste u značajnu izvoznicu voća, naglašeno je na skupu. Jedino tako, kažu voćari, bit će moguće podići nove tisuće hektara voćnjaka i ostvariti izvoz kvalitetnog voća.

Za sada to uspjeva jedino proizvođačima mandarina, a uskoro bi tim putem mogli krenuti proizvođači trešanja za kojima vapi svjetsko tržište, istaknuto je na savjetovanju. Upozoreno je također kako Hrvatska trenutno vlastitom proizvodnjom zadovoljava tek 5 posto domaće potrošnje krušaka, 60 posto potrošnje jabuka i 40 posto bresaka.

Međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje voćara, koje se u Rovinju održavalo od 4. do 6. ožujka, okupilo je uz hrvatske i stručnjake iz Belgije, BiH, Italije, Njemačke, Slovenije i Srbije. Savjetovanje su organizirali Hrvatska voćarska zajednica i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom, Istarskom županijom, Hrvatskim agronomskim društvom, Zavodom za voćarstvo i Zagrebačkom udrugom voćara.
Piše: NT/Hina
Foto: Biljana Gaurina/CROPIX


Izvori

Jutarnji list