Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 22.03.2018. 09:00

Voćari - zaštitite svoje voćke od niskih temperatura!

Najavljene niske noćne i jutarnje temperature naročito su opasne za trešnju.

Foto: Bigstockphoto/Marchibas
  • 654
  • 31
  • 0

Prema prognozi vremena i upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda u kontinentalnoj Hrvatskoj se sve do kraja ovog tjedna očekuju niske temperature, i to od srijede do petka znatno ispod 0 °C. Tek od petka na kontinentu će danju biti sve toplije.

U srijedu oblačno, povremeno uz snijeg. U gorju stvaranje značajnijeg snježnog pokrivača uz moguće zapuhe. Zatim od četvrtka sunčanije i uglavnom bez oborine. Umjeren, na udare mjestimice i jak sjeveroistočnjak u petak će slabjeti. Od petka danju postupno sve toplije.

Stoga upozoravamo voćare, naročito proizvođače trešanja kontinentalne Hrvatske, da su te najavljene niske noćne i jutarnje temperature naročito opasne za trešnju, kod koje cvjetni pupovi na očigled pokazuju početak vegetacije, što znači da je u njoj počelo kolanje sokova. U tom stadiju otpornost trešnje na niske temperature je znatno smanjena. Različite sorte trešanja ne kreću s vegetacijom u isto vrijeme te u ovom trenutku postoje razlike u intenzitetu vegetacije između pojedinih sorti trešnja u nasadima.

U ovoj fenofazi cvjetni pupovi trešnje mogu izdržati niske temperature do -4 °C bez većih šteta. Najavljene jutarnje niske temperature za četvrtak, od -6 °C i za petak, od -5 °C, mogu cvjetnim pupovima trešnjama nanijeti značajne štete, pa sve do totalne štete uroda.

Preporuka je svima, koji mogu grijati svoje nasade trešanja na bilo koji od postojećih načina (male prijenosne peći na kruto gorivo, ventilatori, lovac na mrazove - frostbuster, stop-ice antifriz svijeće i dr.) da prate vegetaciju u svojim nasadima i interveniraju u noćima kad procjene da bi temperatura zraka mogla pasti na -5 °C ili čak i niže.


Tagovi

Voće Zima Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]