Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje voćarstva
  • 07.10.2016. 17:30

Voćari upozoravaju na povratak velikih igrača

Ministarstvo poljoprivrede se oglasilo na optužbe da je ignoriralo i propustilo prijaviti štete uzrokovane travanjskim mrazom Europskoj komisiji. Istovremeno, špekulira se i o odlukama Mjere 4.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 2.721
  • 135
  • 0

Hrvatska voćarska zajednica prije nekoliko dana je upozorila na zabrinjavajuće stanje u voćarstvu te istaknula nezadovoljstvo brzinom i načinom provođenja mjera iz Programa ruralnog razvoja.

Glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković kazao je kako posljednjih pet godina u voćarstvu traje oluja, a stanje u posljednje dvije godine ocijenio je najgorim do sada.

"Proljetni mraz poharao je voćnjake, a Ministarstvo poljoprivrede nije na vrijeme prijavilo štete Europskoj komisiji", rekao je Ivković. Slovenci će dobiti od 2 do 3 tisuće eura po hektaru, Austrijanci 4 tisuće, a naše ministarstvo je zakazalo, dodao je.

Financijsku pomoć nije dobila niti jedna država!

Ministarstvo poljoprivrede se tim putem oglasilo na optužbe da je ignoriralo i propustilo prijaviti štete uzrokovane travanjskim mrazom Europskoj komisiji.

"Štete prouzrokovane travanjskim mrazom ove godine nisu dosegle vrijednost potrebnu za prijavu na financiranje iz EU fonda solidarnosti, jer je uvjet za prijavu šteta veća od 0,6% BDP-a, dok su utvrđene štete bile upola manje. Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU održanog 17. svibnja 2016. godine u Briselu, Austrija je u ime svih zemalja pogođenih mrazom (Slovenija, Mađarska, Poljska, Češka, Hrvatska, Austrija i Slovačka) tražila interventnu pomoć Europske komisije.

Do danas niti jedna od zemalja pogođenih ovom elementarnom nepogodom nije dobila financijsku pomoć za saniranje šteta. Europska komisija ostavila je državama članicama mogućnost da štete financiraju isključivo iz nacionalnih proračuna, no činjenica da je 16. lipnja 2016. godine Sabor izglasao nepovjerenje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Tihomiru Oreškoviću, nije se moglo pristupiti rebalansu Državnog proračuna.

Prema informacijama kojima raspolažemo, Austrija i Slovenija razmatraju određene modalitete pomoći na teret proračuna za 2017. godinu. Proračun Republike Hrvatske za 2017. godinu predložit će nova Vlada, a Ministarstvo poljoprivrede raspravilo je prijedlog mjera koje će predložiti za financiranje u idućem proračunu."

U sjeni dogovora o sastavu Vlade neispravne odluke o dodjeli sredstava

Informacija da prijeti opasnost da se u sjeni dogovora o sastavu nove Vlade donose neispravne odluke o dodjeli sredstava iz prvih natječaja Mjere 4 Programa ruralnog razvoja također je špekulacija i neistina, tvrde u Ministarstvu. "Procedura rješavanja prvog natječaja je u tijeku i odvija se predviđenom dinamikom.

Ministarstvo poljoprivrede pozdravlja apel Hrvatske voćarske zajednice na udruživanje voćara u jednu veliku proizvođačku organizaciju i toj inicijativi daje punu potporu. Podsjećamo da je za rad proizvođačkih organizacija predviđeno financiranje iz nacionalnog proračuna, ali i iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj."

Nezadovoljni Romićem

Voćari su nezadovoljni ministrom Romićem. Prema njihovim saznanjima, uskoro se očekuje donošenje odluke prema kojoj će svi veliki biti vraćeni u igru. "Osam tvrtki koje je Romić skinuo s liste nakon podnesenih žalbi ipak će dobiti potpore", izjavio je predsjednik Kriznog stožera HVZ-a Željko Ledinski.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL


Tagovi

Mraz Voćari Pomoć Ledinski Romić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imamo pobjednike natječaja #RuralFoto! Čitatelji Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda, a ovo su autori koji stoje iza njih kojima su nagrade uručene na konfer... Više [+]