Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 28.12.2018. 16:30

Voćari, u Osijeku će se graditi RDC kapaciteta 3.000 tona voća

Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra, ukupnog kapaciteta 3.000 tona jabuka i drugih voćnih vrsta pogodnih za skladištenje uz mogućnost proširenja na dodatnih 1.500 tona, planirana je kroz tri faze.

Foto: Bigstockphoto/Danilova Janna
  • 585
  • 193
  • 0

Ugovor o izradi projektne i druge dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra s tvrtkom H5 d.o.o. iz Sesveta potpisao je ovoga mjeseca Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije. Na javni poziv pristigle su tri ponude, a ponuda tvrtke H5 d.o.o. bila je ekonomski najpovoljnija. Procijenjena vrijednost nabave je 1.600.000 kuna bez PDV-a.

Potpisivanjem Ugovora o izradi projekte dokumentacije napravljen je još jedan korak naprijed prema realizaciji dugo očekivanog i najavljivanog distribucijskog centra, stoji u priopćenju Kabineta župana. 

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće je projekt od iznimne važnosti za poljoprivredne proizvođače s područja Osječko-baranjske županije i samu Županiju. Posljednjih se desetak godina o njemu govorilo, a napokon je započela i realizacija. Tijekom 2018. godine osiguran je prostor za njegovu izgradnju u Eko industrijskoj zoni Nemetin, ukupne površine oko šest hektara, a u proračunu za 2019. godinu osigurano je gotovo 30 milijuna kuna.

Tri faze izgradnje 

Izgradnja RDC-a, ukupnog kapaciteta 3.000 tona jabuka i drugih voćnih vrsta pogodnih za skladištenje uz mogućnost proširenja na dodatnih 1.500 tona, planirana je kroz tri faze. U prvoj fazi predviđena je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće, sa sortirnicom, pakirnicom, laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete, potrebne upravne i pomoćne prostorije. U  drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linije, tuneli za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetima za čuvanje smrznutog voća i povrća, linija za proizvodnju soka, sušara za voće i povrće te aukcijska dvorana. U trećoj fazi planirana je izgradnja objekta u kojem će se nalaziti tehnološki inkubator s linijama za proizvodnju prerađivana od voća i povrća s  prostorijama za pripremu proizvoda za tržište (dizajn, marketing i slično). Oko objekta osigurat će se veliki prostor za dovoz i odvoz voća i povrća, kao i za skladištenje box paleta te potrebna parkirališta.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće za zadaću će imati poticanje povezivanja proizvođača voća i povrća radi jačanja konkurentnosti, omogućit će im skladištenje robe te organiziran i siguran plasman na tržište, a time će ujedno poljoprivredne proizvođače potaknuti i na povećanje njihove proizvodnje.   


Tagovi

Skladištenje voća Regionalni distributivni centar Ivan Anušić Izgradnja Osječko-baranjska županija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]