Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 21.08.2015. 10:45

Voćare muče kiše i jabučni savijači

Većina pripravaka za zaštitu kasnih sorti jabuka ima karencu od 7 dana, kad su u pitanju plodovi koji odmah idu na tržište, a 14 dana za one koje će voćari skladištiti.

  • 235
  • 16
  • 0

U posljednjih pet dana u Podravini je palo prilično kiše. Agroklimatska stanica u Đelekovcu zablježila je 12 litara oborina po četvornom metru, u Novigradu Podravskom 62 litre, a ona u Ferdinandovcu 25 litara kiše.

"Voćarima preporučujemo da ponove zaštitu jabuka, posebno onih kasnih sorti, uz obavezno pridržavanje propisane karence. U zadnjim zaštitama savjetujemo primjenu pripravaka Nativo 75 WG, Luna Experience s karencom od 14 dana i Bellis, karenca kojega je 14 dana kad se radi o plodovima koji idu odmah na tržište, a za one koji će se skladištiti, sedam dana.

Let leptira jabučnog savijača

Tokom ovoga mjeseca i dalje bilježimo let leptira jabučnog savijača. Zbog toga preporučujemo voćarima da redovito obavljaju suzbijanje ovog štetnika primjenom insekticida kraće karence kao što su Affirm s karencom od 7 dana te Coragen 20 SC, Calypso SC 480, Mospilan 20 SP ili Runner s karencom od 14 dana“, ističe Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Voćare koji se bave integriranom proizvodnjom, podsjeća da se drže ograničenja u vezi maksimalnog broja tretiranja pojedinim pripravcima, kao i svih drugih ograničenja navedenih u Tehnološkim uputama za integriranu poljoprivrednu proizvodnju.


Tagovi

Podravina Agroklimatske stanice Đelekovec Novigrad Podravski Ferdinandovac Kasne sorte Zaštita jabuka Karenca Jabučni savijač Željkica Oštrkapa-Međurečan Integrirana proizvodnja


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.