Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuke
  • 17.08.2016. 12:00

Više cijene za nove sorte Jonagolda, Gale i Fuji-a?

Bojim se da će otkupne cijene jabuka hrvatskim proizvođačima biti na razini prošlogodišnjih s mogućnošću da određene sorte ostvare nešto bolju cijenu, tu mislim na Galu, Fuji, obojene klonove Jonagolda i druge nove sorte.

Foto: bigstockphoto.com, Battrick
  • 1.931
  • 180
  • 0

Svi znamo da je bio mraz u ovom dijelu Europe. Zahvaćene su bile Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Češka, Bosna i Hercegovina. Pričalo se da su zahvaćene bile i Njemačka, dio Italije, Poljska.

Rezultati preliminarnih procjena uroda koje radi WAPA to ne potvrđuju. Ako je i bilo mraza, na rezultate ove godine to se neće reflektirati. Oni voćari koji imaju jabuka se sada pitaju hoće li imati koristi od manjka jabuka koje će nedostajati za hrvatsko tržište i dobiti bolju cijenu za svoju robu. Isto tako je pitanje hoće li se standardi trgovačkih lanaca mijenjati te hoće li plodovi s karakterističnim oštećenjima od mraza ipak proći na tržištu?

Što očekivati od ovogodišnje berbe jabuka?

Ovaj tekst je isključivo moj pregled stanja i moja očekivanja na tržištu jabuka u Hrvatskoj u sezoni 2016/2017.

Istina je da ćemo mi imati cca 80% manji prinos. Hoće li to utjecati na povećanje veleprodajnih cijena jabuke u Hrvatskoj?

Prognosefruit daje sljedeće podatke na osnovu kojih temeljim svoja razmišljanja. U odnosu na prošlogodišnju berbu očekuje se cca 3% manji urod, ali u odnosu na trogodišnji prosjek, u pitanju će biti 1%-tni rast! Mnogi se pitaju kako je to moguće? Ako se pogleda koje će zemlje imati manjak prinosa zbog mraza, onda je tu manjak od svega 600.000 t, dok će s druge strane samo Njemačka i Poljska imati oko 400.000 t povećanja prinosa. Činjenica je da u zemljama gdje je bio mraz nema značajno velike proizvodnje jabuka.

Što se tiče strukture očekivanih prinosa, po sortama možemo vidjeti da su gotovo sve sorte doživjele pad. Koje su onda doživjele rast? Red Jonaprince za cca 55.000 t, nove sorte za cca 65.000 t te ostale sorte u okviru statističke pogreške. Što se tiče sorata Zlatni delišes, Fuji, Gala, Idared, sve one će zabilježiti sniženje prinosa, ali ne toliko da bi značajno moglo utjecati na cijenu.

Rast cijena Jonagolda, Gale i Fujia

Za Zlatni delišes i Idared nije u pitanju smanjenje količina koje bi mogle značajno utjecati na cijenu, tim više što su to i sorte s kojima Poljska raspolaže u velikim količinama, a s obzirom na rast prinosa od cca 200.000 t (i još više s obzirom na kratkoročni potencijal od cca 5 mil. tona!) u samoj Poljskoj za očekivati je lošu prodajnu poziciju poljskih proizvođača jabuka. Za nove sorte, nove obojene klonove Jonagolda, Gale i Fujija situacija je malo drugačija i tu se može očekivati rast cijena.

80% manji prinos hrvatskih jabuka

Što se našeg tržišta tiče, istina je da ćemo mi imati cca 80% manji prinos. Hoće li to utjecati na povećanje veleprodajnih cijena jabuke u Hrvatskoj?

Osobno dvojim oko toga. Čini mi se da će ponuda jabuka iz uvoza biti značajna, naročito iz Poljske. Čini mi se da će domaći distributeri jabuka biti prisiljeni, što zbog postojećih financijskih obveza koje imaju, što zbog hladnog pogona u pripremi jabuka za prodaju, a što zbog općeg očekivanog tržišta jabuka u Europi, vrlo jeftino nabavljati jabuku iz Poljske, čak i iz Njemačke da iz tog razloga domaća jabuka neće imati povlaštenu poziciju kojoj se domaći proizvođači jabuka nadaju. Pa još ako će biti određeni udio jabuka lošije kvalitete od mraza, bojim se da, osim u slučaju elstara i gale, takva jabuka ipak neće prolaziti.

Bojim se stoga da će otkupne cijene jabuka hrvatskim proizvođačima biti na razini prošlogodišnjih s mogućnošću da određene sorte ostvare nešto bolju cijenu, tu mislim na Galu, Fuji, obojene klonove Jonagolda i druge nove sorte.

Na koncu, cijena jabuka u lancima će vjerojatno biti 20-tak % viša nego lani, ali to je ionako višak novca koje računam da će uzeti trgovci, ne niti proizvođači niti distributeri.

Foto: bigstockphoto.com, Battrick


Tagovi

Prognosefruit Prinosi Zlatni delišes Idared Urod 2016


Autor

Damir Lučić

Više [+]

Damir Lučić, voćar i diplomirani agronom iz Velike Gorice, bavi se analizama efikasnosti voćarstva te savjetovanjem voćara. Piše za brojne domaće stručne časopise, a čest je suradnik i emisija o poljoprivredi.