Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobično vino
  • 19.09.2018. 10:30

Vino od banana: Austrijski biznismen spašava banane od bacanja i od njih pravi vino

Yves Chikuru vino pravi od zrelih banana, sa smeđim točkicama kakve kupci izbjegavaju kupiti. One su slađe i lakše fermentiraju.

Foto: Pixabay/Ben_Kerckx/Alexas_Fotos
  • 992
  • 76
  • 0

Vino od banana uobičajeno je piće u mnogim dijelovima Afrike. Yves Chikuru, biznismen iz Beča, rodom iz Konga, pronašao je u Austriji tržište za svoje vino. Svaki je tjedan na bečkoj velikoj otvorenoj tržnici gdje posjetiteljima nudi vino od banana. 

Posjetitelji pri prvom kušanju ne znaju što piju, a ovo bijelo vino opisuju kao piće zanimljive, ali čudne arome, okusa koji je inače stran vinu. Također, ocjenjuju ga kao lagano i osvježavajuće, navodi DW.  

Yves Chikuru vino pravi od zrelih banana, sa smeđim točkicama kakve kupci izbjegavaju kupiti. One su slađe i lakše fermentiraju. Ovakve banane koje kupci odbacuju, naravno, plaća po puno nižoj cijeni i, kako kaže od njih, zajedno sa suprugom, pravi nešto novo. 

Banane prvo ogule te ih strojno samelju nakon čega slijedi fermentacija. Nakon četiri do šest mjeseci, vino je spremno za punjenje u boce. 

"Vino od banana ima okus po vinu od banana. Za mene to ne može biti drugačije. Ne može ga se usporediti s bilo kojim drugim bijelim, ili crvenim vinom. To je potpuno drugačija aroma i drugačiji okus", priča Yves Chikuru. 

Sto kilograma banana daje 30 do 40 litara vina. No, što je najbolje, ovaj Bečanin spasio je banane od bacanja i od njih napravio nešto novo, sasvim drugačije, na što je posebno ponosan. 

Zanimljivo je kako je internet pun recepata za vino od banana pa ako imate viška vremena i manjak drugog, domaćeg voća, okušajte se u pravljenju vina od banana. 


Tagovi

Vino od banana Yves Chikuru Beč Fermentacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.