Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hladna fronta
  • 09.04.2021. 09:40
  • Zadarska, Ravni kotari, Zadar

Velike štete na voćkama i u Ravnim kotarima, kako im pomoći?

Preporuka je nasade koji su stradali u roku od dan do dva tretirati biostimulatorima i aminokiselinama, kaže dr.sc. Josip Ražov, ali upozorava i da voćkama prijeti monilija, pepelnica, kozičavost lista...

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 1.096
  • 153
  • 0

Pojave mraza bilo je i na većem području Zadarske županije, točnije u Ravnim Kotarima. Iz međunarodnog projekta Pescar javljaju da je u četvrtak 8. travnja u jutarnjim satima prošla vrlo hladna fronta koja se kretala od područja Nina preko Ninskih Stanova i Bokanjačkog blata te prema Jankolovici i unutrašnjosti gdje su se temperature spuštale i do gotovo - 8°C, u prosjeku -2 do -4°C.

Obalni i otočni dio nije toliko zahvaćen te nije bilo negativnih temperatura.

“Sigurno će biti šteta od mraza, a isto će se vidjeti u roku dan – dva nakon zatopljenja i izlaska sunca. Mogu se uglavnom očekivati na koštičavom voću, poglavito trešnjama koje su u fazi cvatnje, maraskama, breskvama i bajamima koji su u fazi mladog ploda”, ocjena je dr. sc. Josipa Ražova.

Vinogradi uglavnom nisu krenuli pa nisu ni stradali, osim ponekih ranijih sorti na nekim lokalitetima (npr. chardonnay) te se tu sporadično mogu očekivati oštećenja.

Preporuka je nasade koji su stradali u roku od dan do dva tretirati biostimulatorima i aminokiselinama kakvih je na tržištu mnogo. U slučaju koštičavog voća koje je u cvatnji preporuka je obaviti i zaštitu protiv paleži cvijeta (Monilinia laxa) dodavanjem fungicida

Zaštitu provoditi isključivo preventivno, što znači prije kiše, preporučuju iz Pescara. Na raspolaganju su sljedeći fungicidi: ciprodinil 0,5 kg/ha (Chorus 50 WG), tiofanat metil 1,5 l/ha  (Topsin M 500 SC), dozvola samo na višnji, piraklostrobin + boskalid 0,75 kg/ha (Signum WG), fenheksamid 1 – 1,5 l/ha (Teldor SC 500), dozvola samo na trešnji, ciprodinil + fludioksonil 0,8 kg/ha (Switch 62,5 WG), dozvola samo na trešnji, fluopiram + tebukonazol 0,6 l/ha (Luna Experience), fenbukonazol 1 l/ha (Indar 5 EW), dozvola samo na trešnji i tebukonazol + trifloksistrobin, 0,3 kg/ha (Nativo WG), dozvola samo na trešnji.

Zaštitu provoditi isključivo preventivno

Breskva i nektarina već su u poodmakloj fazi u odnosu na ostalo koštičavo voće, te ih je u narednih pet do 10 dana uputno zaštititi protiv kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) i šupljikavosti lista (Stigmina carpophylla) jednim od sljedećih fungicida: ditianon (Delan 700 WDG) 0,75 kg/ha, dodine (Chromodin S 65, Syllit 544 SC), 1,3 – 1,6 kg/ha. 

Protiv pepelnice (Podosphaera pannosa) može se koristiti: fenbukonazol (Indar 5 EW) 0,1% (1 kg/ha), fluopiram + tebukonazol (Luna Experience SC) 0,5 l/ha, difenkonazol (Difcor), 0,3 l/ha, sumpor (Brimflo DC, Chromosul 80 WG, CosaVET DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Kumulus DF WG, Sumpor SC 80, Sulfolac 80WG, Sulgran WG, Thiovit JET WG) 3 kg/ha, tebukonazol + trifloksistribin (Nativo WG) 0,3 kg/ha, tetrakonazol (Domark 40 ME) 0,1% (1 kg ili l/ha). 

Ukoliko se primijeti, ili se zna da je problem trips, može se koristiti spinetoram (Delegate 250 WG) 0,3 kg/ha i amamektin (Vertimec 018 EC) 1 l/ha. 

U slučaju stradalih vinograda, tretman obaviti samo aminokiselinama i ne miješati sa fungicidima, ističe u agropreporuci međunarodnog projekta Pescar za Zadarsku županiju.


Tagovi

Pescar Ravni kotari Zadarska županija Štete od niskih temperatura


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."