Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćnjaka
  • 14.05.2008.

Važnost protugradnih mreža

  • 4.700
  • 219
  • 0

Drveni noseći stupovi za zaštitne mreže od tuče

- u našem sustavu zaštie tuče koristimo visokokvalitetne, impregnirane drvene stupce. Ti stupci se izrađuju od impregniranih stabala ariša ili bora čije je vijek trajanja dulji od 25 godina, ističe Senad Dupljak, dipl.ing. iz osječkog Werkosa, tvrtke koja je takve mreže i stupove patentirala, a inače je i vlasnik najvećeg hrvatskog voćnog rasadnika.

Voćarima nude stupove od dva do četiri metra visine, a promjeri se kreću od osam do 14 cm. I visine mogu biti do šest metara. Proces impregniranja je trosatni i po standardima elektrovodnih i telekomunikacijskih stupova HEP-a i HT-a. Stupovi se iznose na otvoreno, gdje u peridu od 28 dana prolaze proces fikasicje soli, što znači da ona postaje netopiva na kiši, vlazi, vjetru i suncu. Impregnirani drveni stupci u praksi su se pokazali mnogo boljim od betonskih stupova, koji s vremenom često počnu tonuti. Osim toga, kasni snijeg na već rašinrenim mreža,a dovodi do značajnijih opterećenja sustava. Koji često mogu rezultirati pucanjem pojedinih betonskih i oštećenjem cjelokupnog sustava zaštite.

Werkosov finvest sustav za obranu od tuče je doslovce hrvatski proizvod i prema tehničkim karakteristikama predstavljaju vodeće zaštitne mreže u svijetu. Stvar je u tome da taj sustav ima veliku izdržljivost u najnepovoljnijim vremenskim uvjetima. Osnova uloga toga zaštitnog sustava je mehanička zaštita voćnjaka od tuče. Sustav zaštite se konstrukcijski sastoji od stupova rešetkasto raspoređenih po površini voćnjaka. Stupovi su međusobno povezani sajlama, koje su na krajevima uvezane za učvršćena sidra u zemlji. Tijekom vegetacije krajevi mreža su povezani kopčama te ukolko dođe do tuče, led propada u sredinu međurednog prostorai na taj način gubi mogućnost negativnog djelovanja na voćni nasad. Sustav za zaštitu od tuče jedini je siguran sustav. Za razliku od financijskog osiguranja uroda koje korisniku pokriva isključivo gubitak tekuće godine, a mehanički zaštitni sustav jamči po Dupljaku, siguran i boga urod tijekom cijelog životnog vijeka nasada. Moramo znati da osim trenutnih oštećenja na urodu, još su značajnije štete koje led prouzroči na rodnim izbojima za sljedeću godinu te dugoročna, a često i nepopravljiva, oštećenja na granama, ali i samom stablu voćke, pojasnio je Senad Dupljak okupljenim voćarima na proljetnom Bjelovarskom sajmu.

Tvrtka Werkos proizvodi sadni materijal po najsuvremenijoj svjetskoj tehnologiji. Sadni materijal se u suradnji s tvrtkom Nikolai iz Belgije, najvećim proizvođačem voćnih sadnica jabuka, krušaka, trešanja i šljiva u Europi. Uzgoj sadnica temelji se na bezvirusnom baznom materijalu. Tehnologija, ističe Dupljak, obuhvaća uzgoj 5+ prijevremenih grančica. Takva tehnologija proizvodnje omogućava vrlo ranu rodnost voćnjaka. Primjerice, u tećoj godini uzgoja svako stablo u prosku nosi osam kilograma roda, iz čega proizvalzi da u trećoj godini prinos po hektaru iznosi 24 tone. Jabuka je najzastupljenija voćna vrsta u Hrvatskoj. Njihov se sortiment odnosi na najpoznatije svjetske klonove baznih sortimenata: Golde Delicious, Gala, Elstar, Fuji, Jonagold, Boskoop. Za svaku sortu soigurana su prava oplemenjivača koja će biti neophodna za sadnju voćnjaka prilikom skorog ulaska u EU. Kada su u pitanju kruške, u njohovu rasadniku su Wiliams, Conferens, Concorde, Doyenne du Comise, B.A.Lucas

Zašto NutriWeb?

NutriWeb donosi sigurnost

Praćenje procesa proizvodnje hrane omogućeno je svakome izravno preko interneta. NutriWeb predstavlja internetsku aplikaciju koja trgovinskim lancima, izvoznicima, trgovcima prehrambenih proizvoda te samim proizvođačima služi kao polazište za praćenje tijeka poljoprivredne proizvodnje i stvaranje jedinstvene baze podataka, istakao je Dupljak na predavanju u Bjelovaru.

NutriWeb osobito je pogodan za praćenje proizvodnje prema EureGAP standardu te ostalim standardima kvalitete. Ti standardi kvalitete postavljaju nove izazove proizvođačima hrane. Iz tog je razloga sve relevantne podatke potrebno dokumentirati, pratiti te pravovremeno koristiti. S tim u vezi, brza i stalna dostupnost, praćenje i obrada takvih podataka često predstavljaju značajan problem. Upravo upotrebom centraliziranih inernetskih baza podataka, takvi podaci postaju dostupni 24 sata na dan. Na taj se način ostvaruju značajne vremenske i financijske uštede u poslovanju obzirom da osoba odgovorna za proizvodni proces može svim potrebnim i ažuriranim podacima pristupiti u bilo kojem trenutku. Korisnici aplikacije dobivaju mogućnost pristupa širokoj bazi podataka te kontinuirano primaju najnovije popise dozvoljenih sredstava za zaštitu bilja, preporuke za porizvodnju prehrambenih proizvoda kao i informacije o očekivanim kvalitatvinim i kvantitavinim rezultaima proizvodnje temeljene na preporuci programa. Na taj se način ostvaruje značajna prednost pri planiranju proizvodnje u odnosu na ostala poljoprivredna gospodarstva. Takvi podaci priklpljni uz pomoć NutriWeb aplikacije dostupni su izvoznicima, proizvođačima, kupcima i svima kojima su potrebni. Ovakva transparentnost rezultira povjeremenjem u proizvode proizvođača iz tog sustava te u kriznim situacijama omgućava pravovremnu tržišnu reakciju zasnovanu na analizi velike količine relevantnih podataka.


Izvori

Glas Slavonije