Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.01.2009.

Vađenje sadnica krušaka u Neretvi

  • 2.354
  • 113
  • 0

Neretvanska tvrtka Bjeliš d.o.o. iz Opuzena već 10 godina proizvodi sadnice krušaka za poznatog kupca u Nizozemskoj od kojega dobiva repromaterijal i sortni plan. Proizvode certificirane sadnice sa bočnim izdancima, koji omogućuju rodnost u prvom godini nakon sadnje, traje dvije godine. Godišnja proizvodnja se kreće od 80.000-100.000 komada.

Svake godine u siječnju vrijeme je kada započinju sa vađenjem sadnica.
Dosadašnjih godina sadnice su vađene standardnim plugom pri kojem je trebalo do 15-tak radnika za čupanje i sakupljanje sadnice. Zahvaljujući državnim potporama ove godine su kupili novi traktor, traktorski viljuškar, boks palete i plug za vađenje sadnica sa platformom koja mijenja 10-15 radnika prilikom vađenja.
Na ovom agregatu dovoljna su dva radnika koji slažu sadnice u boks palete. Nakon vađenja složene sadnice u boks palete se tovare viljuškarom na kamion. Zaposlenici tvrtke se nadaju brzom povratu kapitalnih ulaganja, koji im omogućuje ekonomičniju i povećanu proizvodnju.

Mišljenja sam da bi svi proizvođači koji proizvode za poznatog (izričito) inozemnog kupca trebali imati prednost kod državnih poticaja.

Područna služba HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije
mr. sc. Jure Lubina, stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kaže on, raste ti korov u bašči. Nije to korov nego živi malč, a u njemu rikola, blitva, kadulja, lavanda, ružmarin... Da ne rastu i puževi, bilo bi i salate. A imamo i prirodnu gnojidbu ;)