Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.01.2009.

Vađenje sadnica krušaka u Neretvi

  • 2.349
  • 113
  • 0

Neretvanska tvrtka Bjeliš d.o.o. iz Opuzena već 10 godina proizvodi sadnice krušaka za poznatog kupca u Nizozemskoj od kojega dobiva repromaterijal i sortni plan. Proizvode certificirane sadnice sa bočnim izdancima, koji omogućuju rodnost u prvom godini nakon sadnje, traje dvije godine. Godišnja proizvodnja se kreće od 80.000-100.000 komada.

Svake godine u siječnju vrijeme je kada započinju sa vađenjem sadnica.
Dosadašnjih godina sadnice su vađene standardnim plugom pri kojem je trebalo do 15-tak radnika za čupanje i sakupljanje sadnice. Zahvaljujući državnim potporama ove godine su kupili novi traktor, traktorski viljuškar, boks palete i plug za vađenje sadnica sa platformom koja mijenja 10-15 radnika prilikom vađenja.
Na ovom agregatu dovoljna su dva radnika koji slažu sadnice u boks palete. Nakon vađenja složene sadnice u boks palete se tovare viljuškarom na kamion. Zaposlenici tvrtke se nadaju brzom povratu kapitalnih ulaganja, koji im omogućuje ekonomičniju i povećanu proizvodnju.

Mišljenja sam da bi svi proizvođači koji proizvode za poznatog (izričito) inozemnog kupca trebali imati prednost kod državnih poticaja.

Područna služba HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije
mr. sc. Jure Lubina, stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]