Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozelenjavanje agruma
  • 27.09.2015. 17:40

Uzgajivači agruma vode bitku s opasnom bakterijom!

Bolest pod nazivom ozelenjavanje agruma (Citrus Greening) prijeti opstojnosti cijene industrije. Hoće li u Bayeru pronaći rješenje?

Foto: Bayer CropScience
  • 347
  • 25
  • 0

Uzgajivači limuna u SAD-u nalaze se pred zidom. Bolest pod nazivom ozelenjavanje agruma (Citrus Greening) prijeti opstojnosti cijene industrije, a efektivna rješenja zahtijevaju zajednički pristup s više strana.

Oko 90% stabala naranče s Floride zaražena su tom bolešću, a prenose ju sićušni insekti psyllidi. Ako se zaraženi kukac nahrani listom naranče samo jednom, bolest se uspješno prenese na stablo, listovi počnu žutjeti, a plodovi zelene. Nakon tri do pet godina, stablo umire. Naranče su na Floridi temelj gospodarstva i dugogodišnja tradicija i ova bolest zato predstavlja veliku prijetnju.

Bakterija ubija stabla citrusa - kukci prijenosnici

Huanglongbing (kineski, Bolest žutog zmaja), ima kinesko podrijetlo. Uzrokuje ju bakterija Candidatus, Liberibacter spp. Tijekom godina, bolest se proširila i po drugim zemljama, posebno SAD-u i Brazilu koji su poznati po proizvodnji soka od naranče. Prijeko nekoliko godina, Florida je proizvodila 240 milijuna kutija naranči na godinu. Danas ih je samo 100 milijuna.

Razvijaju sistemske insekticide

Do danas, za ovu bolest nema lijeka. Za sada, smrt stabala se može samo odgoditi, ali ne i spriječiti. Fokus je na suzbijanju kukca prijenosnika. Zajedno s proizvođačima, sveučilištima i prehrambenom industrijom, u Bayer CropScience-u pokušavaju pronaći rješenje protiv psyllida. Tradicionalnim kontaktnim insekticidima ovaj problem je nerješiv. Zato u tvrtki razvijaju sistemske insekticide protiv kukaca koji imaju visoku stopu razmnožavanja, navode na stranicama tvrtke.

Jedan od njih je Sivanto™ koji je već ove godine dobio dozvolu za prodaju na Floridi. Očekuje se i u Kanadi, Meksiku i Australiji pa i u EU. Studije su potvrdile da nema štetan efekt na pčele i da je izrazito siguran za okoliš. Bayer radi i na drugim rješenjima za borbu protiv ovog kukca i odlučni su u vraćanju naranči farmerima.

Foto: Bayer CropScience


Povezana biljna vrsta

Pomelo

Pomelo

Sinonim: Pomelo, Pumelo, Pumpelmus, Kineski grejp | Engleski naziv: Shaddock | Latinski naziv: Citrus grandis L.

Šedok je najveće od sveg citrusnog voća. Može biti okruglog ili ovalnog oblika, pravilne glatke ili naborane kore. Boja mu također može biti, ovisno o podvrsti, zelena do žuta.... Više [+]

Tagovi

Bayer CropScience Sistemski insekticidi Candidatus Liberbacter Ozelenjavanje limuna Citrus Greening Huanglongbing Bayer Brazil Florida SAD Psyllida Sivanto Šedok


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]