Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drevna stabla datulja
  • 05.04.2020. 07:30

Uspješno uzgojili stabla datulja iz Isusovog vremena - iz sjemena starog 2.000 godina

Tijekom arheoloških iskapanja, pod ruševinama drevne tvrđave Masada, koja gleda na Mrtvo more, znanstvenici su pronašli sjemenje za koje se kasnije utvrdilo da su bile Judejske datulje.

Foto: Facebook/Sergio & Rhoda in Israel
  • 2.249
  • 822
  • 0

Znanstvenica Sarah Sallon zajedno sa svojim stručnim timom od 2005. godine pokušava oživjeti drevna stabla iz sjemena starog više od 2.000 godina. 

Naime, kako piše Tech explorist, tijekom arheoloških iskapanja, pod ruševinama drevne tvrđave Masada, koja gleda na Mrtvo more, znanstvenici su pronašli sjemenje za koje se kasnije utvrdilo da su bile Judejske datulje.

"Istražujem ljekovita bilja, a kada sam čula za ovo otkriće, morala sam ga ispitati. Otišla sam do arheologa i predložila sadnju nekih od tih sjemenki, da vidim hoće li niknuti. U početku mi ih nisu dali i mislili su da sam luda, no na kraju su pristali",  kaže Sarah. 

Stabla nazvali biblijskim imenima

Na Aravaskom institutu za okoliš, posadili su neke od sjemenki i šest tjedana kasnije, pojavili su se mali zeleni izdanci. Stablo koje je niknulo nazvali su Methuselah (naslovna fotografija). 

Iako smo uspjeli uzgojiti drvo, ono nije davalo ploda. Naime, shvatili smo da su stabla datulja pomalo neobična i teška za uzgoj. Kako bi dobili plod, bilo nam je potrebno i muško i žensko stablo i zbog toga Methuselah nije uspio”, pojašnjava Sallon.

Koliko koje sjeme može trajati i kako provjeriti klijavost

Nakon dužeg istraživanja, saznali su za drugog arheologa iz Qumrana koji je pronašao čitavu skupinu sjemenki datulja, a kako kaže Sarah, zahvaljujući tom pronalasku, dobili su i muška i ženska stabla. "Posadili smo još sjemenki iz kojih smo dobili stabla. Nazvali smo ih kao i prvo, biblijskim imenima. Judith i Hannah su ženski, a Uriel, Jonah, Boaz, Adam su muški genotipovi."

Znanstvenici očekuju da će stabla zajedno donijeti plod, mada možda neće biti istog okusa kao što su jeli ljudi u davnim vremenima. "Ženska stabla još uvijek nisu procvjetala, nadamo se da će se to dogoditi ove godine i da ćemo ubrzo moći jesti fine datulje", dodaje znanstvenica. 

Datulje su bile puno slađe i veće od današnjih

Sjemenke datulja podnose velike suše, a ove iz davnina pronađene su u sušnom okruženju što je možda jedan od razloga zašto su preživjele toliko dugo.

Saudijske datulje traže i Europljani

Prema riječima drevnih pisaca, datulje iz toga doba bile su puno slađe i veće i mogle su se jako dugo skladištiti pa su se zbog toga izvozile u zemlje Rimskog carstva. 


Tagovi

Drevna stabla Sarah Sallon Judejska datulja Biblijska imena Arheološka nalazišta Sjemenje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?