Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 03.11.2022. 15:00

Urod jabuka ove godine manji - koji su razlozi?

Procjena uroda bi mogla ići na niže od očekivanog zbog nekoliko ozbiljnih problema koji su zahvatili ovaj sektor

Foto: Maja Celing Celić
  • 750
  • 73
  • 0

Svjetska organizacija proizvođača jabuka i krušaka WAPA je revidirala europsku prognozu roda jabuka za 2022/23. godini. Prikazano je da je prinos vrlo sličan prethodnim podacima. Ipak, zbog nepovoljnih vremenskih prilika u kolovozu 2022. nekoliko država članica suočilo se s problemima u ovoj proizvodnji. Zbog suše i toplinskih valova plodovi su manji, a samim tim je manja količina. Osim veličine, utjecaj se mogao vidjeti i kada je u pitanju obojenost plodova.

Procjena uroda bi mogla ići na niže od očekivanog zbog nekoliko ozbiljnih problema koji su zahvatili ovaj sektor. Osim suše i visokih temperatura, na prinos imaju utjecaj visoka cijena energije i drugih inputa, što bi moglo spriječiti voćare da uberu dio plodova zbog visokih troškova skladištenja i transporta, ali i nedostatak sezonske radne snage, berača.

Prinosi se smanjuju, a cijene rastu

Najveći dio proizvodnje odvija se u Poljskoj, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj. U narednim mjesecima predviđa se da će prinos u EU biti ispod 12 milijuna tona. Prosječna cijena jabuke u listopadu bila je 78 centi/kg. U Poljskoj, koja je vodeća u proizvodnji, ona se skoro uduplala. U listopadu 2021. bila je 26,50 centi/kg, dok je u istom mjesecu 2022. za kilogram bilo potrebno izdvojiti 46,80 centi. Sličan postotak poskupljenja je imala Hrvatska gdje je cijena od 67,64 centi/kg u 2021. povećana na 81,18 centi/kg u 2022. godini.

Proizvodnja je smanjena u donosu na 2021., ali ne puno - sa 11.908 na 11.897 tisuća tona.

Najviše zastupljen Zlatni delišes 

Kada su u pitanju sorte, najviše je zastupljen Zlatni delišes s 19 posto. Slijede Gala s 13 posto, Idared sa sedam te Crveni delišes sa šest posto. Ovo je osnova sortimenta, a slijede ih: Šampion, Jonagold i druge sorte.

Najveći uvoz ostvarila je Njemačka, Ruska Federacija, Vijetnam, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Indonezija, Egipat, Nizozemska i ostale države. Kada je u pitanju izvoz, na svjetskom tržištu prednjači Kina, a slijede je Italija, SAD, Novi Zeland, Čile, Francuska.

U 2019/2020. godinu najveći konzumenti jabuke bili su Kinezi i na njih otpada 54 posto svjetske potrošnje. Na EUropsku uniju otpada tek 15 posto.


Tagovi

Proizvodnja jabuke Cijena jabuke Sortiment jabuke WAPA izvještaj Procjena Prinos


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]