Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 19.03.2009.

ULO hladnjača za jabuke 2009

Već ovogodišnji urod jabuka u novom smještajnom prostoru regionalne veletržnice

  • 5.242
  • 254
  • 0

Do kraja ožujka očekuje se dobivanje građevinske dozvole za gradnju ULO hladnjače na prostoru Regionalne veletržnice u Ulici sv. Leopolda B. Mandića. Naime, od jesenas se čeka građevinska dozvola za objekt namijenjen suvremenom skladištenju voća uz očuvanje svježine ploda. Bude li birokracija brža, a recesija ne zaustavi ostvarenje projekta važnog ulagačima i voćarima, objekt ULO hladnjače trebao bi prihvatiti urod jabuka 2009. u Osječko-baranjskoj županiji.

"Prema trenutačnom stanju, ako ne dođe do većih financijskih potresa, urod jabuka 2009. godine bio bi uskladišten u novosagrađenoj ULO hladnjači Osijek", optimističan je Ivan Kožić, direktor Regionalne veletržnice Osijek, ujedno rukovoditelj samostalnog poduzeća ULO hladnjača d.o.o. Osijek (osnovanog krajem srpnja 2008. godine).

"Tek kad dobijemo građevinsku dozvolu, koju očekujem za 20-ak dana, može biti raspisan javni natječaj za izvođača radova. U pogledu daljnjega investiranja očekuju se odluke suvlasnika Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka", pojašnjava Kožić.

Regionalna veletržnica Osijek u projektu "ULO hladnjača Osijek" sudjeluje s kapitalnim zemljištem vrijednim tri milijuna kuna, dok su vlasnici Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Ministarstvo poljoprivrede RH. Spomenuti će, uz proizvođače jabuka okupljene u Klasteru i strateškog partnera, investirati u ULO hladnjaču.

"Planirano je kreditno pokrivanje razlike do predračunske vrijednosti u visini 30-35 milijuna kuna. ULO hladnjača kapaciteta 2.500 tona nalazit će se na 4.400 kvadrata Veletržnice i zauzimati 26.800 kubičnih metara. Specifičnost građenja je u tome što ćemo angažirati proizvođače jabuka, organizirane u Klasteru s više od 50 članova iz Osječko-baranjske županije, da participiraju u naravi tako što će kupiti box-palete nužne za skladištenje i čuvanje jabuka. Klaster daje jamstva ULO hladnjači za provedbu projekta, a proizvođači imaju jamstvo plasmana jabuke do tržišta", ističe Kožić.

Autor: N.Špoljarić


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Voćarstvo Skladištenje Hladnjača Jabuka